Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år. Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år.[/caption] " /> Alkylatbensin gör stor skillnad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Alkylatbensin gör stor skillnad
Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år.

Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år.

Det finns naturligtvis inget båtbränsle som är miljövänligt i ordets rätta bemärkelse, men den vanliga bensinen förorenar 300 gånger som mycket som den något dyrare akylatbensinen.
Under sommaren är våra vattendrag barnkammare för både fiskar och smådjur, vilket gör våra sjöar oerhört känsliga för utsläpp och föroreningar. Faktum är att cirka 25 % av bränslet från äldre utombordare går oförbränt rakt ut i vattnet. Därför gör det stor skillnad om du tankar med alkylatbensin istället för vanligt bensin, eftersom det med vanlig bensin blir upp till 300 gånger mer föroreningar i vattnet. Bara utsläppen av skadliga kolväten minskar med upp till 99 % när du använder alkylatbensin istället för vanlig bensin.
Att alkylatbensin är ett renare bränsle gör att det även är mer effektivt och motorn går bättre. Även startsäkerheten ökar.
Köper man från pump kostar en liter alkylatbensin cirka 23 kronor, i dunk 30 kronor/liter. Gör du som många gör och använder din aktersnurra till kortare utflykter går det åt ungefär 25 liter alkylatbensin per säsong. Det innebär att det bara kostar lite drygt 200 kronor extra per år att välja en bensin som avsevärt förbättrar livsförhållandena i våra sjöar.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta