Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år. Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år.[/caption] " /> Alkylatbensin gör stor skillnad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Alkylatbensin gör stor skillnad
Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år.

Med akylatbensin behöver man inte heller tömma tanken när vintern kommer, eftersom den håller i flera år.

Det finns naturligtvis inget båtbränsle som är miljövänligt i ordets rätta bemärkelse, men den vanliga bensinen förorenar 300 gånger som mycket som den något dyrare akylatbensinen.
Under sommaren är våra vattendrag barnkammare för både fiskar och smådjur, vilket gör våra sjöar oerhört känsliga för utsläpp och föroreningar. Faktum är att cirka 25 % av bränslet från äldre utombordare går oförbränt rakt ut i vattnet. Därför gör det stor skillnad om du tankar med alkylatbensin istället för vanligt bensin, eftersom det med vanlig bensin blir upp till 300 gånger mer föroreningar i vattnet. Bara utsläppen av skadliga kolväten minskar med upp till 99 % när du använder alkylatbensin istället för vanlig bensin.
Att alkylatbensin är ett renare bränsle gör att det även är mer effektivt och motorn går bättre. Även startsäkerheten ökar.
Köper man från pump kostar en liter alkylatbensin cirka 23 kronor, i dunk 30 kronor/liter. Gör du som många gör och använder din aktersnurra till kortare utflykter går det åt ungefär 25 liter alkylatbensin per säsong. Det innebär att det bara kostar lite drygt 200 kronor extra per år att välja en bensin som avsevärt förbättrar livsförhållandena i våra sjöar.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta