Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Rymlingar från fiskodlingar har orsakat genetiska förändringar bland flera vildlaxbestånd.
”Akut för staten att stödja landbaserade fiskodlingar”

Många hoppas att det stora genomslaget för landbaserade fiskodlingar har kommit till Sverige. Det som fattas är att staten sätter ned foten ordentligt och stödjer konceptet.

Det anser i alla fall riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C), som tycker att staten ska utveckla sitt stöd till just landbaserade fiskodlingar.
Både i Sotenäs och Säffle planeras det gigantiska laxodlingar på land, som väntas ge hundratals nya jobb och omsätta miljarder. Detta har både sportfiskare och andra miljövänner applåderat, eftersom det kan vara ett stort steg att få upp kassar från öppna vatten.

I dagsläget ligger frågan om investeringsstöd för fiskproduktion på jordbruks- och fiskepolitikens bord. Daniel Bäckström vill ändra på detta och har nu lämnat in en motion om att frågan ska ligga hos Näringsdepartementet. Det skulle kunna innebära att det blir lättare att få investeringsstöd till landbaserade odlingar.

– Det behövs en strategi för landbaserad fiskodling i Sverige och det finns ingen uttalad från statens sida. Det är lite akut, faktiskt. Man måste vara med nu, så man inte missar tåget, säger Daniel Bäckström till SVT.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta