Annons
"Akut för staten att stödja landbaserade fiskodlingar" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Lax på land kan det bland annat bli i Säffle.
”Akut för staten att stödja landbaserade fiskodlingar”

Många hoppas att det stora genomslaget för landbaserade fiskodlingar har kommit till Sverige. Det som fattas är att staten sätter ned foten ordentligt och stödjer konceptet.

Det anser i alla fall riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C), som tycker att staten ska utveckla sitt stöd till just landbaserade fiskodlingar.
Både i Sotenäs och Säffle planeras det gigantiska laxodlingar på land, som väntas ge hundratals nya jobb och omsätta miljarder. Detta har både sportfiskare och andra miljövänner applåderat, eftersom det kan vara ett stort steg att få upp kassar från öppna vatten.

I dagsläget ligger frågan om investeringsstöd för fiskproduktion på jordbruks- och fiskepolitikens bord. Daniel Bäckström vill ändra på detta och har nu lämnat in en motion om att frågan ska ligga hos Näringsdepartementet. Det skulle kunna innebära att det blir lättare att få investeringsstöd till landbaserade odlingar.

– Det behövs en strategi för landbaserad fiskodling i Sverige och det finns ingen uttalad från statens sida. Det är lite akut, faktiskt. Man måste vara med nu, så man inte missar tåget, säger Daniel Bäckström till SVT.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta