En art som funnits i över 400 miljoner år, långt innan dinosauriernas tid, håller på att försvinna i Sverige. Det handlar om havsnejonöga. Nu inleds en räddningsoperation som ska rädda arten. " /> Akut läge för havsnejonöga – så ska den räddas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Havsnejonöga. Fotograf Nils Ljunggren
Akut läge för havsnejonöga – så ska den räddas

En art som funnits i över 400 miljoner år, långt innan dinosauriernas tid, håller på att försvinna i Sverige. Det handlar om havsnejonöga. Nu inleds en räddningsoperation som ska rädda arten.

Tidigare i höstas berättade Fiskejournalen om det glädjande fyndet i Åre kommun, då länsstyrelsens personal hittade nejonöga i vattendrag där de inte trodde att arten förekom. När det gäller havsnejonöga kommer det alltså rapporter i motsatt riktning.

Det är länsstyrelsen i Halland som slår larm. Efter sommarens inventering befarar de att det samlade lekbeståndet längs hela Västkusten inte överstiger 100 individer, en kraftig minskning från inventeringen 2008 då man uppskattade beståndet till 500–1000 lekmogna individer.

– En anledning till minskningen kan vara att det inte finns tillräcklig mängd stor fisk, tillexempel torsk som havsnejonöga kan suga blod av. De vuxna individerna måste även klara av att passera de halländska kraftverk som ganska långt ner i många av våra stora vattendrag hindrar arten från att nå sina potentiella lekområden längre upp, säger Elisabeth Thysell, på Länsstyrelsen i Hallands län i ett pressmeddelande.

Det meddelas dock att Havs- och vattenmyndigheten är på gång att fastställa ett nationellt åtgärdsprogram under hösten för havsnejonöga.

– Åtgärdsprogrammet för havsnejonöga kommer att erbjuda en verktygslåda med bevarandeåtgärder, allt från information och kunskapsuppbyggnad till restaurering av livsmiljöer. Syftet är att gynna havsnejonöga, men åtgärderna kan även gynna många andra arter, säger Michael Diemer utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Läs om fyndet i Åre:

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta