Akut läge för havsnejonöga – så ska den räddas

Havsnejonöga. Fotograf Nils Ljunggren

En art som funnits i över 400 miljoner år, långt innan dinosauriernas tid, håller på att försvinna i Sverige. Det handlar om havsnejonöga. Nu inleds en räddningsoperation som ska rädda arten.

Tidigare i höstas berättade Fiskejournalen om det glädjande fyndet i Åre kommun, då länsstyrelsens personal hittade nejonöga i vattendrag där de inte trodde att arten förekom. När det gäller havsnejonöga kommer det alltså rapporter i motsatt riktning.

Det är länsstyrelsen i Halland som slår larm. Efter sommarens inventering befarar de att det samlade lekbeståndet längs hela Västkusten inte överstiger 100 individer, en kraftig minskning från inventeringen 2008 då man uppskattade beståndet till 500–1000 lekmogna individer.

– En anledning till minskningen kan vara att det inte finns tillräcklig mängd stor fisk, tillexempel torsk som havsnejonöga kan suga blod av. De vuxna individerna måste även klara av att passera de halländska kraftverk som ganska långt ner i många av våra stora vattendrag hindrar arten från att nå sina potentiella lekområden längre upp, säger Elisabeth Thysell, på Länsstyrelsen i Hallands län i ett pressmeddelande.

Det meddelas dock att Havs- och vattenmyndigheten är på gång att fastställa ett nationellt åtgärdsprogram under hösten för havsnejonöga.

– Åtgärdsprogrammet för havsnejonöga kommer att erbjuda en verktygslåda med bevarandeåtgärder, allt från information och kunskapsuppbyggnad till restaurering av livsmiljöer. Syftet är att gynna havsnejonöga, men åtgärderna kan även gynna många andra arter, säger Michael Diemer utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Läs om fyndet i Åre:

Glädje över slingrande upptäckt i Årefjällen

Publicerad: 22 October 2019
Av: Anders Lundin