Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ål i 8-fjordar

För att stärka beståndet av den utrotningshotade ålen har Fiskeriverket tillsammans med 8-fjordar satt ut 180 000 ålyngel. Nu återstå att se om det som misslyckats på ostkusten fungerar i väst.
Från Frankrike, via karantän i Helsingborg, kom de små dyrgriparna i frigolitlådor. Nästan en miljon kostar de och vi kan gissa att en och annan fisk fick sitt livs dyraste skrovmål.
Fjordarna innanför Tjörn och Orust var tidigare fantastiska vatten för ål men, precis som över allt annars, är nu ålen på väg att försvinna. I området norr om Tjörnbroarna är endast fiske med krok och burar tillåtet. Dock har ålfisket getts dispens. Att denna dispens försvinner nu får vi väl förutsätta, för det är väl inte put&take-fiske som Fiskeriverket vill skapa med allmänna resurser?

Satsningen på att rädda ålen genom stödutsättningar har tidigare fått mycket kritik och i Östersjön har det misslyckats. Förhoppningen är nu att det ska fungera bättre på Västkusten. Att man väljer 8-fjordar stärker ytterligare områdets ställning som landets mest intressanta marina område. Inom några år kommer dessa fjordar att kunna tjäna som en resurs för jämförande forskning. Redan nu är det ett lysande exempel på hur en moder förvaltning av haven borde se ut.
Anders Nicander

8-fjordars projektledare Niklas Åberg sätter ut ålyngel i Havstensfjorden. (Foto: Anders Nicander)

8-fjordars projektledare Niklas Åberg sätter ut ålyngel i Havstensfjorden. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta