Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Ål säljs fortfarande

Här om dagen berättade vi att man fortfarande serverar ål på många julbord. Världsnaturfonden (WWF) har titta närmare på hur många handlare som slutat och hur många som fortsätter sälja ål.
Ålen är till följd av åratals överfiske på väg att utrotas. Trots detta vill många svenskar fortfarande äta ål till jul. WWF har satt luppen på hur det förhåller sig med ålhandeln nu i jultid och man konstaterar att både ålder och geografi avgör om man väljer bort ålen eller inte.
I storstäderna Stockholm och Göteborg tycks även ekonomisk status spela en avgörande roll om man kan avstå från ålen eller inte. Här är det i de exklusiva saluhallarna man hittar ålförsäljarna.
För att läsa WWF:s artikel klicka HÄR
Anders Nicander

Här säljer man fortfarande den akut utrotningshotade de ålen:
Herrestads Gästgivaregård, Ystad
Åhus Gästgivaregård, Åhus
Kåseberga Fisk, Löderup
Skillinge Fisk
Kungstorgets Fiskaffär, Göteborg
Melanders butiker på Söderhallarna, Östermalmshallen, Nacka forum, Hötorget
Lisa Elmqvist, Östermalmshallen
Birgitta Åhs Fiskaffär, Östermalmshallen
ål, ålfiske, fiskepolitik, Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta