Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV) Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV)[/caption] " /> "Åldöd i kraftverk – en skröna" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Åldöd i kraftverk – en skröna”
Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV)

Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV)

Ålen är klassad som akut utrotningshotad och är rödlistad av Artdatabanken. Endast en procent av beståndet finns kvar från 60-talet och en enad forskarkår är överens om att de största hoten utgörs av kommersiellt fiske och vattenkraft. En skröna – om du frågar Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft
Det var när Sörmlands-TV intervjuade Wikman som han levererade det provocerande uttalandet. Han utvecklar sitt resonemang såhär:
– Jag har aldrig sett en död ål i Nyköpingsån. Det är en skröna som en del fört vidare. Det är synd att skrönan fortsätter att spridas och att det tas som intäkt för att göra kostsamma förändringar.

Sportfiskarna ger svar på tal
Sörmlands-TV ber Nils Ljunggren från Sportfiskarna att reflektera över Wikmans och Nyköpig Vattenkrafts uttalande.
– Ett konstigt påstående, men det kanske är sant just i dag eftersom ålen i princip är utrotad i Nyköpingsån.

Om begreppet ”orsak och verkan” landat hos Nyköpig Vattenkrafts vd Lars Wikman är dock tveksamt. Han får till sist frågan om ”man inte borde se till att den vuxna ålen fick transport förbi kraftverken till havet” och konstaterar kallt:
– Tja, allt är inte fisk här i livet.
Fiskejournalen söker nu ägaren Nyköpig kommun för en kommentar.

Titta på TV-intervjun via länken här nedan. Skrolla ner och klicka på inslaget med namnet ÅLDÖD. Hittar du inte, använd sökfunktionen – sök på åldöd.
Sörmlands-TV

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta