Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV) Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV)[/caption] " /> "Åldöd i kraftverk – en skröna" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Åldöd i kraftverk – en skröna”
Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV)

Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft. Han tror åldöden vid vattenkraftverk är en skröna, för att han själv aldrig sett en död ål i ån. (Foto: Sörmlands-TV)

Ålen är klassad som akut utrotningshotad och är rödlistad av Artdatabanken. Endast en procent av beståndet finns kvar från 60-talet och en enad forskarkår är överens om att de största hoten utgörs av kommersiellt fiske och vattenkraft. En skröna – om du frågar Lars Wikman, vd för Nyköpings Vattenkraft
Det var när Sörmlands-TV intervjuade Wikman som han levererade det provocerande uttalandet. Han utvecklar sitt resonemang såhär:
– Jag har aldrig sett en död ål i Nyköpingsån. Det är en skröna som en del fört vidare. Det är synd att skrönan fortsätter att spridas och att det tas som intäkt för att göra kostsamma förändringar.

Sportfiskarna ger svar på tal
Sörmlands-TV ber Nils Ljunggren från Sportfiskarna att reflektera över Wikmans och Nyköpig Vattenkrafts uttalande.
– Ett konstigt påstående, men det kanske är sant just i dag eftersom ålen i princip är utrotad i Nyköpingsån.

Om begreppet ”orsak och verkan” landat hos Nyköpig Vattenkrafts vd Lars Wikman är dock tveksamt. Han får till sist frågan om ”man inte borde se till att den vuxna ålen fick transport förbi kraftverken till havet” och konstaterar kallt:
– Tja, allt är inte fisk här i livet.
Fiskejournalen söker nu ägaren Nyköpig kommun för en kommentar.

Titta på TV-intervjun via länken här nedan. Skrolla ner och klicka på inslaget med namnet ÅLDÖD. Hittar du inte, använd sökfunktionen – sök på åldöd.
Sörmlands-TV

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta