[/caption] " /> Äldre fiskar viktigast | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Äldre fiskar viktigast

För att få tillbaka torsken måste vi skydda de stora individerna menar forskarna. (Foto: Anders Nicander)

Att äldre fiskar producerar fler ägg är ett välkänt fenomen. Dessutom är romen av högre kvalité hos stora honor. Fiskepolitiken utgår från helt andra principer och skyddarefrämst unga fiskar.
Det är forskare vid Göteborgs Universitet som tittat på kvalité och mängd rom hos torskfiskar. Stora fiskar är lika med mycket rom och rommen är av högre kvalité än mindre individer av samma art.
När politikerna vill försöka rädda eller återskapa förlorade fiskbestånd är det de små individerna som hamnar i fokus. Vill man åstadkomma någon ska man i stället satsa på vuxen fisk menar forskarna. Det ger fler men också större fiskar.  För när man fiskar ut de stora fiskarna gör naturen så att fisken blir könsmogen tidigare och fiskens storlek minskar.
Läs tidigare notiser om torsk.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta