[/caption] " /> Äldre fiskar viktigast | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Äldre fiskar viktigast

För att få tillbaka torsken måste vi skydda de stora individerna menar forskarna. (Foto: Anders Nicander)

Att äldre fiskar producerar fler ägg är ett välkänt fenomen. Dessutom är romen av högre kvalité hos stora honor. Fiskepolitiken utgår från helt andra principer och skyddarefrämst unga fiskar.
Det är forskare vid Göteborgs Universitet som tittat på kvalité och mängd rom hos torskfiskar. Stora fiskar är lika med mycket rom och rommen är av högre kvalité än mindre individer av samma art.
När politikerna vill försöka rädda eller återskapa förlorade fiskbestånd är det de små individerna som hamnar i fokus. Vill man åstadkomma någon ska man i stället satsa på vuxen fisk menar forskarna. Det ger fler men också större fiskar.  För när man fiskar ut de stora fiskarna gör naturen så att fisken blir könsmogen tidigare och fiskens storlek minskar.
Läs tidigare notiser om torsk.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta