Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Ålen ska fredas på Västkusten

Fiskeriverket föreslår radikala förändringar i fisket efter ål. Från och med 2012 ska ålen fredas helt i Kattegatt och Skagerrak och längs andra kuststräckor och i sötvatten införs tydliga begränsningar.
Det är mycket glädjande tankar att ålryssjorna ska försvinna och den utrotningshotade ålen ges en chans. Längs Västkusten har ålryssjorna gjort oerhört stor skada för torsk- och plattfiskbestånden. I Skåne är bifångsterna betydligt mindre. Likväl kunde man önskat att ålens fortsatta existens varit viktig nog för att ett totalt fiskestopp.
Förslaget ska nu ut på remiss och vi kan gissa att det kommer att skapa mycket stort motstånd i vissa läger.
Drömmer man om en levande vattenvärld och vill se en ekologi i balans är förslaget ett stort steg i rätt riktning. Blir det verklighet kan vi skriva ett nytt kapitel i boken om Västerhavet och förhoppningsvis ge ålen en framtid.

För att läsa förslaget i sin helhet klicka HÄR

Anders Nicander

I Skåne kommer ålfisket att fortsätta med begränsningar. På Västkusten försvinner det helt 2012 om Fiskeriverket får som de vill. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta