Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Ålen utrotas

Det finns starka vetenskapliga argument för att stoppa allt ålfiske. Det säger forskare på Havsmiljöinstitutet.
Risken är stor att den europeiska ålen utrotas om inte allt fiske efter arten stoppas. Det tror i alla fall experterna. De årliga rapporterna om hur många ålar som vandrar tillbaka till lekplatserna är en skönmålning av en mörkare verklighet. Man avrundar uppåt för att få resultatet att se bättre ut än det i själva verket är.
De regleringar av fisket som införts följs av yrkesfiskarna men forskarna ser att detta inte räcker. Ett politiskt principbeslut om att stoppa allt ålfiske är vad som krävs enligt Henrik Svedäng på Havsmiljöinstitutet.
Anders Nicander

Fiskeriverkets ålförvaltningsplan är otillräcklig. Stoppas inte allt ålfiske riskerar ålen att utrotas. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta