Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Ålen utrotas

Det finns starka vetenskapliga argument för att stoppa allt ålfiske. Det säger forskare på Havsmiljöinstitutet.
Risken är stor att den europeiska ålen utrotas om inte allt fiske efter arten stoppas. Det tror i alla fall experterna. De årliga rapporterna om hur många ålar som vandrar tillbaka till lekplatserna är en skönmålning av en mörkare verklighet. Man avrundar uppåt för att få resultatet att se bättre ut än det i själva verket är.
De regleringar av fisket som införts följs av yrkesfiskarna men forskarna ser att detta inte räcker. Ett politiskt principbeslut om att stoppa allt ålfiske är vad som krävs enligt Henrik Svedäng på Havsmiljöinstitutet.
Anders Nicander

Fiskeriverkets ålförvaltningsplan är otillräcklig. Stoppas inte allt ålfiske riskerar ålen att utrotas. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta