Alexandra om piratpolitiken

Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman

Flera svenska matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Att miljontals ton fisk dumpas väcker starka känslor, och en av dem som reagerat är Alexandra Zazzi.
– Det är helt absurt att EU sysslar med det här, säger hon till Fiskejournalen. Man tänker ju snarare på pirater.
Svenska folket lärde känna Alexandra Zazzi genom svält och strapatser i Expedition Robinson år 1998, men hennes relation till mat sträcker sig långt bortom Tengah:s torftiga risransoner. Hon har gett ut flera kokböcker, och hennes krönikör syns regelbundet i Göteborgsposten och Matmagasinet. Hon har också varit programledare för både Köket i TV4 och Meny i P1, och driver matbloggen Livsform.se. Fisk är viktigt för henne.
– Det är helt underbart, ur näringssynpunkt är fisk helt rätt.

Respekt

Enligt Alexandra Zazzi är det viktigt att förstå vad man äter. Med bättre kunskap följer ökad respekt, och Alexandra tror att politiken hänger ihop med fiskens status.
– För många är fisk bara färdigstyckade fiskpinnar. Jag tror vi måste gå tillbaka till att äta fisk på riktigt. Där kan vi kockar verkligen slå ett slag.
Om hon fick bestämma skulle man ta tag i problemet med dumpning på flera plan.
– Man måste hitta regler som gör att man inte behöver slänga tillbaka fisken, men det som fångas måste också tas tillvara, säger hon.
Idag är det långt ifrån all fisk som går direkt till matborden. Förutom omfattande dumpning mals många arter ned till fiskmjöl och kastas bokstavligt talat för svinen.
– Det är vansinne att så mycket fisk används som djurfoder, säger Alexandra Zazzi. Vi måste lära oss att äta all ätbar fisk.
För Alexandra är det självklart att lagarna ska präglas av omsorg om miljön, och hon är övertygad om att en bättre fiskepolitik gynnar både ekosystemet, konsumenterna och fiskenäringen i längden. Till EU-politikerna har hon ett kort budskap:
– Gör om, gör rätt!

Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...