Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman[/caption]Flera svenska matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Att miljontals ton fisk dumpas väcker starka känslor, och en av dem som reagerat är Alexandra Zazzi.
" /> Alexandra om piratpolitiken | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Alexandra om piratpolitiken

Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman

Alexandra Zazzi vill stoppa dumpningen. Foto: Annika Broman

Flera svenska matprofiler stöder Fish Fight-kampanjen. Att miljontals ton fisk dumpas väcker starka känslor, och en av dem som reagerat är Alexandra Zazzi.
– Det är helt absurt att EU sysslar med det här, säger hon till Fiskejournalen. Man tänker ju snarare på pirater.
Svenska folket lärde känna Alexandra Zazzi genom svält och strapatser i Expedition Robinson år 1998, men hennes relation till mat sträcker sig långt bortom Tengah:s torftiga risransoner. Hon har gett ut flera kokböcker, och hennes krönikör syns regelbundet i Göteborgsposten och Matmagasinet. Hon har också varit programledare för både Köket i TV4 och Meny i P1, och driver matbloggen Livsform.se. Fisk är viktigt för henne.
– Det är helt underbart, ur näringssynpunkt är fisk helt rätt.

Respekt

Enligt Alexandra Zazzi är det viktigt att förstå vad man äter. Med bättre kunskap följer ökad respekt, och Alexandra tror att politiken hänger ihop med fiskens status.
– För många är fisk bara färdigstyckade fiskpinnar. Jag tror vi måste gå tillbaka till att äta fisk på riktigt. Där kan vi kockar verkligen slå ett slag.
Om hon fick bestämma skulle man ta tag i problemet med dumpning på flera plan.
– Man måste hitta regler som gör att man inte behöver slänga tillbaka fisken, men det som fångas måste också tas tillvara, säger hon.
Idag är det långt ifrån all fisk som går direkt till matborden. Förutom omfattande dumpning mals många arter ned till fiskmjöl och kastas bokstavligt talat för svinen.
– Det är vansinne att så mycket fisk används som djurfoder, säger Alexandra Zazzi. Vi måste lära oss att äta all ätbar fisk.
För Alexandra är det självklart att lagarna ska präglas av omsorg om miljön, och hon är övertygad om att en bättre fiskepolitik gynnar både ekosystemet, konsumenterna och fiskenäringen i längden. Till EU-politikerna har hon ett kort budskap:
– Gör om, gör rätt!

Läs mer om dumpning här.

Erik Kohlström

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta