Precis utanför campen finns goda chanser till lax. Precis utanför campen finns goda chanser till lax.[/caption] " /> Alla får lax på Island | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Alla får lax på Island
Precis utanför campen finns goda chanser till lax.

Precis utanför campen finns goda chanser till lax.

Den lilla älven Haukadalsá nordväst om Reykjavik är en liten pärla i ett magiskt laxland. Fiskejournalen har besökt älven – kolla in filmen och artikeln i senaste numret.
Islands älvar är många och fulla av lax. Vi besökte en liten vacker pärla till älv, beväpnade med lätt utrustning och små tubflugor. I det drömska landskapet förvandlades fantasierna till verklighet! Läs om äventyret i Fiskejournalen nummer 4, som finns i butik nu.
Missa inte heller filmen här nedan.

httpv://youtu.be/DjU0eLUh4xA

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta