[/caption] " /> "Alla kunde varit vinnare" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
”Alla kunde varit vinnare”

Gör som Per Westerlund från Bios – skicka ett brev till Eskil Erlandsson.

Efter Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken var det många som reagerade starkt. Fiskeriminister Eskil Erlandsson övertygade inte och många hörde av sig till Fiskejournalen. Vi startade en brevkampanj för att får svar på ett antal frågor som väcktes under tv-programmet. Nu ansluter sportfiskebranschen till brevkampanjen.
– Ett mycket välgjort tv-program säger Bios vd Per Westerlund om Uppdrag granskning och deras genomlysning av laxpolitiken.
Per är även styrelsemedlem i europeiska sportfiskehandelns branschorganisation Eftta och han tycker det är synd att fiskepolitiken är så snedvriden.
– Med rätt förvaltning skulle både yrkesfisket och sportfisket kunna vara vinnare, men nu är båda förlorare, säger han.
Per konstaterar att rätt förvaltning av laxbeståndet skulle kunna innebära en enorm resurs för landsbygden och sportfiskeindustrin.
– Om Eskil slutar med att slå undan benen för sportfiskeindustrin, så finns där en enorm potential, både nationalekonomiskt och lokalt. Sportfisket omsätter redan idag stora belopp jämfört med exempelvis yrkesfisket, men det skulle med rätt förutsättningar kunna växa ytterligare och erbjuda arbetstillfällen i områden som verkligen behöver alla jobb som kan skapas.
Han förbluffas även över det faktum att företrädare för vattenkraften tror att det är okej att inte visa miljöhänsyn och underlåta att bygga fungerande vandringsvägar. Per hoppas att våra politiker med kloka beslut och rätt lagstiftning kan skapa en bättre balans mellan hur olika intressen i framtiden ska kunna leva sida vid sida.

– Alternativet är att kortsiktigt vinnande utrotar hela fiskbestånd. Både yrkesfisket och vattenkraften är exempel på hur fel det kan bli om man inte tar rätt beslut i tid.

Självklart har Per skickat ett brev till Eskil Erlandsson via Fiskejournalens webbformulär. Gör det du också, och se till att din omgivning också gör det.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brevet. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta