Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Alla torskar!

Åtminstone om man får tro SVT-journalisten Folke Rydén, som gjort en dokumentär med detta namn. Det gjorde han så bra att filmen fick pris vid Envirofilm-festivalen i Slovakien.
”Alla torskar” väckte mycket uppmärksamhet när den visades i SVT:s Dokument utifrån i september 2009. Filmen visar bland annat hur tonvis med död torsk dumpas av trålare i Östersjön varje vecka.
I juryns motivering till priset heter det: ”Filmen är en allvarlig väckarklocka inför en annalkande katastrof och dess konsekvenser…”
165 filmer från 31 länder deltog i festivalen som ordnades för sextonde året. Envirofilm arrangeras av Slovakiens miljödepartement i samarbete med EU och UNESCO.
Svenne Andersson

Folk Rydén visade med sin dokumentärfilm på det vansinniga slöseriet med Östersjöns fiskresurser.

Folk Rydén visade med sin dokumentärfilm på det vansinniga slöseriet med Östersjöns fiskresurser.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta