Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Allt färre ålryssjor

En mycket god nyhet som når oss är att antalet ålryssjor i södra Bohuslän tycks minska kraftigt. Detta är mycket hoppingivande, för ur ett ekologiskt perspektiv är ålryssjan djävulens redskap.
Vi har många gånger kritiserat ålryssjefisket. Inte nog med att man fiskar efter en utrotningshotad art, bifångsterna är femtio gånger större än fångsten av ål. Bestånden av torsk och plattfisk har effektivt hållits nere när den unga fisken fastnat i ryssjorna och sedan blivit till måsmat när ryssjorna tömts.
Orsakerna till minskningen av ålryssjefisket tros vara bristande efterfrågan, minskad tillgång på ål och hårdare regler kring vem som får fiska ål. Försiktigt positiva rapporter om att en och annan småtorsk ska ha fångats i tidigare torsktomma vatten visar att det gör en enorm skillnad att ryssjorna försvinner.

Finns det förnuft vi börjat tro och hoppas på hos Fiskeriverket? Då ser man till att fisket med ålryssjor på sikt försvinner helt. Ett redskap som dödar allt som kommer i dess väg är ingenting annat än ett djävulens redskap.
Anders Nicander

Stora pengar har satsat på ålutsättningar samtidigt som fisketrycket varit alldeles för högt.

Stora pengar har satsat på ålutsättningar samtidigt som fisketrycket varit alldeles för högt.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta