Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Allt fler fiskar på rödlistan

Den nya rödlistan över hotade arter från Artdatabanken SLU, är ingen rolig läsning. Vårt sätt att leva utarmar naturen, men för fiskarna finns det faktiskt några ljusglimtar.
Nya fiskarter på rödlistan är:
lake
sjurygg
havskatt
vitrocka
vitling
fyrtömmad skärlånga
Att havskatten hamnat där är föga förvånande. Varje vår pågår ett regelrätt rovfiske med garn på havskattens lekplatser. Att arter som vitrocka och fyrtömmad skärlånga försvinner är ett tydligt bevis på hur destruktiv bottentrålningen verkligen är. Bland de positiva nyheterna är att småfläckig rödhaj och piggvar inte längre anses som akut hotade. Det går alltså att vända en negativ utveckling.
I realiteten betyder rödlistan inte särskilt mycket. En fredning av hotade fiskarter vore naturligtvis självklar, men fortfarande står ekonomiska intressen över biologiska. Som sportfiskare kan vi bara se på när det storskaliga fisket skövlar haven och art efter art försvinner. Ser på gör också våra politiker och de myndigheter som är ansavriga för fisket.
Du kan ladda ner rödlistan som pdf-fil via den här länken.
Anders Nicander

Peter Gimdals rekordkatt från förra året var ett lysande undantag i svenska vatten som nästan rensats på havskatt.

Peter Gimdals rekordkatt från förra året var ett lysande undantag i svenska vatten som nästan rensats på havskatt.


Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta