Allt fler protesterar mot muddring i Öresund

På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

På de grunda bottnarna i Öresund trivs plattfiskar av olika arter. (Copyright Tomasz Sienick /Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License )

Det riktas allt hårdare kritik mot Naturvårdstyrelsen i Danmark sedan de gett fortsatt tillstånd för den miljövidriga muddringen i Öresund. Bland de som protesterar hörs bland annat miljöorganisationer, biologer, forskare, yrkesfiskare och sportfiskare. Samtliga uppmanar att skriva på protestlistan, som nyligen passerade 1000 namn. Länk hittar du längst ned i notisen.
Öresund är ett unikt naturområde där bottentrålning varit förbjuden sedan 1932. Sedan dess har fisket och bottenmiljön blivit allt bättre – tills danska Naturstyrelsen tillät muddring av havsbotten. Nu har stora fartyg intensifierat ”dammsugningen” av sand och grus, som sedan ska användas i byggbranschen. Berömda fiskeplatsen Disken och dess grundtopp låg förut 7,5 meter under vattenytan. Nu har man sugit bort stora delar av grundet, som i dag ligger fem meter djupare. Enligt Greenpeace fungerar området som uppväxtplats för många fiskbestånd, eller har åtminstone gjort det innan muddringen.
Andra som är direkt beroende av ett fungerande ekosystem i sundet är de turbåtsskeppare som kör sportfisketurister, bland annat till Disken. Skepparen på turbåten Vandia, Thomas Nilsson, var den som först kontaktade Fiskejournalen och förklarade vilka förödande konsekvenser muddringen kan få. Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind delar Nilssons oro.
– Det är bara att hålla med Vandias skeppare Thomas Nilsson, våra forskare, naturvårdsorganisationerna och andra som höjer ett varningens finger! Har man den minsta kunskap om marin biologi så inser man att det här kan orsaka en katastrof. Bottenmiljön är oerhört viktig för produktionen i våra hav. Exempelvis har forskningen visat att havsområden som inte bottentrålas (som exempelvis Öresund) producerar 100 gånger mer marint liv, jämfört med områden där bottnarna trålas! Att sugar bort bottenstrukturen helt och hållet…ja man häpnar ju över människans dumhet!
Vill du protestera? Skriva på protestlistan här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...