Allt fler syrefria bottnar

I oktober samlas miljöministrarna i Helcomländerna i Köpenhamn för att diskutera och fatta viktiga beslut som rör Östersjöns framtid. (Foto: Nicka Hellenberg)

Läget för Östersjöns bottnar förvärras, visar en färsk rapport från SMHI, som undersökt syrehalten i vårt brackvattenshav sedan 1960-talet.
– Situationen är värre än någonsin, säger Bertil Håkansson, chef för havsförvaltningsenheten vid Havs- och vattenmyndigheten, HaV.
Under 2011 var omfattningen av syrefria bottnar i Östersjön större än någonsin och under 2012 verkar siffrorna peka mot en fortsatt försämring. De döda bottnarna omfattar nästan 20 procent av Egentliga Östersjön.
I ett pressmeddelande säger Bertil Håkansson att tillståndet påverkar näringsbalansen och det marina ekosystemet i Östersjön.
– I låga syrekoncentrationer i vattnet, försvinner först känsliga arter som torsk, vitling och rödspätta. Både salt- och syrehalt är viktiga för Östersjötorsken förmåga att fortplanta sig. Ofta har de djupa vattnen rätt salthalt, men syrebrist gör att torskens fortplantning ändå drabbas hårt, säger Bertil Håkansson och understryker att utsläppen av kväve och fosfor måste minska.
I oktober samlas miljöministrarna i Helcomländerna (Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Sverige) i Köpenhamn för att diskutera och fatta viktiga beslut som rör Östersjöns framtid.
SMHI:s rapport kan du hämta hem här.
Nicka Hellenberg

 

Publicerad: 12 February 2013
Av: Morgan Fihn