[/caption] " /> Allvarlig syresituation i Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Allvarlig syresituation i Östersjön

Syrekarteringen 2011 utfördes med Kustbevakningens fartyg KBV001 Poseidon och det danska undersökningsfartyget DANA. (Foto: Kustbevakningen)

SMHI slår larm om syresituationen i Östersjöns djupvatten. Syrebristen har stigit till nivåer som aldrig tidigare observerats i Östersjön och syrgaskartering visar ingen förbättring i sikte.
De preliminära resultaten från årets syrgaskartering visar att den negativa utvecklingen som präglat hela 2000-talet fortsätter. Akut syrebrist påträffas från djup överstigande 50-80 meter och helt syrefria förhållanden påträffas från djup överstigande 70-90 meter.
Historiskt så har syreförhållanden i Östersjön undersökts i detalj och de flesta processer, både fysiska och kemiska finns beskrivna. Men utvecklingen under 2000-talet är alarmerande och måste noggrant undersökas, anser SMHI.
Årets expedition genomfördes i samarbete med SLU inom den internationella akustikundersökningen i Östersjön och Bottenhavet (BIAS) under veckorna 38-42.
Här kan du se en illustrativ bild över syrehalten i Östersjön. Svarta områden uppvisade sämst resultat.
Tidigare notiser om Östersjön hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta