[/caption] " /> Allvarlig syresituation i Östersjön | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Allvarlig syresituation i Östersjön

Syrekarteringen 2011 utfördes med Kustbevakningens fartyg KBV001 Poseidon och det danska undersökningsfartyget DANA. (Foto: Kustbevakningen)

SMHI slår larm om syresituationen i Östersjöns djupvatten. Syrebristen har stigit till nivåer som aldrig tidigare observerats i Östersjön och syrgaskartering visar ingen förbättring i sikte.
De preliminära resultaten från årets syrgaskartering visar att den negativa utvecklingen som präglat hela 2000-talet fortsätter. Akut syrebrist påträffas från djup överstigande 50-80 meter och helt syrefria förhållanden påträffas från djup överstigande 70-90 meter.
Historiskt så har syreförhållanden i Östersjön undersökts i detalj och de flesta processer, både fysiska och kemiska finns beskrivna. Men utvecklingen under 2000-talet är alarmerande och måste noggrant undersökas, anser SMHI.
Årets expedition genomfördes i samarbete med SLU inom den internationella akustikundersökningen i Östersjön och Bottenhavet (BIAS) under veckorna 38-42.
Här kan du se en illustrativ bild över syrehalten i Östersjön. Svarta områden uppvisade sämst resultat.
Tidigare notiser om Östersjön hittar du här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta