Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Ålryssjorna historia på Västkusten

Sedan några dagar tillbaka är det förbjudet att fiska med ålryssjor i Skagerrak och Kattegatt. Den utrotningshotade ålen får en chans och en mycket stor mängd unga torsk- och plattfiskar skonas från att dö i ryssjorna.
Under många år har Fiskejournalen kritiserat användandet av ålryssjor  i känsliga skärgårdsområden. Bifångstproblematiken var enorm och att tillåta fiske efter en art som är på väg att raderas ut vittnar om en cynisk och kortsint syn på naturens resurser.
Den femtonde september var sista dagen fisket var lagligt och  in i det sista har fisket pågått på många håll. Hur stor effekt förbudet kommer ha för att rädda ålen vet ingen. Hoten är fortfarande många där åldöden i vattenkraftverkens turbiner är det allvarligaste. Men detta är ett enormt stort steg i rätt riktning inte misst med tanke på att andra arter som balanserar på utrotningens brant ges en chans att komma tillbaka.
Anders Nicander
Nu har vikarna befriats från de dödsbringande ryssjorna. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta