Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Ålryssjorna historia på Västkusten

Sedan några dagar tillbaka är det förbjudet att fiska med ålryssjor i Skagerrak och Kattegatt. Den utrotningshotade ålen får en chans och en mycket stor mängd unga torsk- och plattfiskar skonas från att dö i ryssjorna.
Under många år har Fiskejournalen kritiserat användandet av ålryssjor  i känsliga skärgårdsområden. Bifångstproblematiken var enorm och att tillåta fiske efter en art som är på väg att raderas ut vittnar om en cynisk och kortsint syn på naturens resurser.
Den femtonde september var sista dagen fisket var lagligt och  in i det sista har fisket pågått på många håll. Hur stor effekt förbudet kommer ha för att rädda ålen vet ingen. Hoten är fortfarande många där åldöden i vattenkraftverkens turbiner är det allvarligaste. Men detta är ett enormt stort steg i rätt riktning inte misst med tanke på att andra arter som balanserar på utrotningens brant ges en chans att komma tillbaka.
Anders Nicander
Nu har vikarna befriats från de dödsbringande ryssjorna. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta