Alsvamp hotar fiskevatten

Alsvampen, som nu dödar den ena alen efter den andra, hotar sydsvenska fiskevatten. När alarna dör försvinner skyddet för fiskar i åar och bäckar.
Det är en aggressiv variant av alsvamp, Phytophtora, som snabbt håller på att slå ut hela bestånd av alar. Alen är ett karaktärsträd, främst längs mindre vattenflöden, där den ger skydd åt småfisk och stabiliserar erosionsbenägna strandbrinkar. Om alarna försvinner kan det bli ”ren öken” vid många populära fiskevatten.
Enligt forskare vid Göteborgs universitet har sjukdomen troligen kommit in med importerade växter. Kontrollen är inte längre lika noggrann, eftersom EU prioriterar handel mellan länderna. När en inhemsk art av växtskadegörare blandar sig med en närbesläktad ny smitta utifrån kan helt nya skadegörare bildas – och det är svårt att förutse vilka arter de kommer att ge sig på.
Det är inte alla alar längs vattendragen som blir sjuka. Forskarna hoppas nu kunna komma underfund med vad det är som gör vissa träd resistenta och därmed kunna hitta ett botemedel mot sjukdomen.
Svenne Andersson

Lummiga Björkaån, med sitt unika bestånd av storöring, kantas nu av döda och döende alar. (Foto: Svenne Andersson)

Lummiga Björkaån, med sitt unika bestånd av storöring, kantas nu av döda och döende alar. (Foto: Svenne Andersson)

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...