Efter att under många år ha förnekat problemet har kraftbolagen nu börjat engagera sig för att rädda den utrotningshotade ålen. Tillsammans med HaV satsar de 23 miljoner kronor i ett ålprojekt. " /> Åltaxi och forskning ska rädda ålen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ålarna flyttas från sumpen till en transportbehållare för transport ner till Lilla Edet. (Foto: TV Nyheterna)
Åltaxi och forskning ska rädda ålen

Efter att under många år ha förnekat problemet har kraftbolagen nu börjat engagera sig för att rädda den utrotningshotade ålen. Tillsammans med HaV satsar de 23 miljoner kronor i ett ålprojekt.

Lekvandrande ål, på väg mot Sargassohavet, fastnar i kraftverksdammar eller mals sönder i turbinerna. Ett fruktansvärt slöseri med denna värdefulla och starkt hotade fiskart. Men efter många års förnekelse börjar nu kraftbolagen ta små steg mot ett erkännande och botgöring.
I ett flerårigt projekt, i samarbete med Havs- och Vattenmyndigheten, satsas 23 miljoner kronor för att hjälpa ålarna förbi kraftverken, berättade TV4 i ett nyhetsinslag i går. Av pengarna öronmärks 10 miljoner till forskning om hur man ska kunna ordna passagen förbi kraftverken på ett naturligt och smidigt sätt.

Under tiden som man väntar på denna lösning får ålarna åka ”taxi” förbi kraftverken. De fångas i Vänern, lastas på lastbil i Lidköping och transporteras nedströms kraftverket i Lilla Edet där de släpps ut igen.
Se inslaget i TV4 Nyheterna här.

Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta