Älvkarleby: Upprop mot skarv och häger efter nya fynd

Även länsstyrelsens egna beräkningar har visat att skarven är en hård predator på öringsmolt i bland annat Älvkarleby. Bild: Eniro och Gettyimages

Nu slår fisketurismen kring Älvkarleby larm igen – och den här gången mer högljutt än någonsin tidigare. Anledningen är resultaten kring skarvens och hägerns predation på smolt.

Fiskejournalen har i flera artiklar berättat om den desperata situationen i Älvkarleby, där företrädare för fisketurismen varnat för skarvens negativa påverkan på öringbeståndet. Den här säsongens undersökningar pekar enligt dem på en ännu värre situation än befarat.

Janne Olsson Älvkarleby sportfiske ryter ifrån rejält:

– Fler måste få veta att myndigheterna tar noll ansvar för konsekvenserna av skarv och häger. År 1997 fångades drygt 7 000 stycken havsöringar, varav 630 stycken över 4 kilo. År 2019 är siffran hittills drygt 400 stycken och 8 stycken över 4 kilo, berättar han för Fiskejournalen.

Slutsatserna från undersökningen visar enligt beräkningar att drygt 125 000 smolt kan ha blivit fågelföda.

– Vi har under året scannat på platser där skarv och häger häckar, och även där de uppehåller sig. Hittills har 2 512 stycken pit-tags från smolt hittats, och i en omberäkningsmodell som Länsstyrelsen Uppsala gjort så får man i varje pit-tag som man hittar att minst 50 stycken smolt har mött samma öde. Det blir 125 600 stycken smolt, enligt Janne Olsson.

På Älvkarleby Sportfiskes Facebook-sida redovisar de närmare var fynden av pit-tags gjorts.

I ett försök att minska dödligheten så har det satts ut öringsmolt direkt i havet, med hopp om att de ska klara sig undan de jagande fåglarna i älven.

Janne Olsson vädjar nu om tips från allmänheten:

– Jag är tacksam över att få tips om hur vi på Älvkarleby sportfiske skall få tillbaka havsöringsfisket i Älvkarleby. Bevisen har aldrig varit tydligare och fler bevis kommer komma. Det är skarv och häger som är den största orsaken till att havsöringen försvunnit, och alla måste nu hjälpas åt att agera och skapa opinion, säger han vädjande.

Läs även om detta:

Kritiserad fiskodling vill växa i Ströms Vattudal

Publicerad: 26 October 2019
Av: Anders Lundin