Älvräddare och fiskevänner till attack mot Skellefteå Kraft

Riv ut Hednäs kraftverk i Åbyälven, är budskapet från flera aktörer. Foto: Sportfiskarna

Landsbygden går miste om lokala ekologiska värden och ekonomiska tillgångar för småpengar till ett välmående kraftbolag. Det konstaterar Älvräddare och fiskeentusiaster i norr, som går till attack mot Skellefteå Kraft i en debattartikel.

Fiskejournalen berättade nyligen att Skellefteå Kraft anmälts av Länsstyrelsen i Västerbotten för flera misstänkta miljöbrott. Nu vädjar åtta debattörer att ägarna, Skellefteå kommun, ger ett tydligare direktiv till Skellefteå Kraft när det gäller hållbarhetsarbete och lokal hänsyn.

I Norran skriver de att bolaget bland annat borde riva omdebatterade Hednäs kraftverk i Åbyälven och ta ett ansvar för landsbygdens utveckling.

”Vi är rörande överens om att de anmälda händelserna inte är några undantag. Under många år har vi bevittnat, dokumenterat och ideellt fått hantera situationer där djur och natur farit illa. Gemensamt för oss undertecknande är att vi representerar vattendrag med höga naturvärden och med hårt brandskattade bestånd av vildlax och havsöring. Om vandringsmöjligheter fanns för dessa hotade arter, skulle viktiga lokala intäkter och utveckling kunna genereras. Detta fråntas vi av Skellefteå Kraft som i reklam säger sig arbeta för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Tro oss, vi vet de starkt skadliga effekterna av företagets påstått ”hållbara” små anläggningar”, skriver de i debatten.

Bland textförfattarna återfinns bland annat fiskeguiden Robert Westin och Lillpiteälvsgruppens ordförande Gunnar Bergman. De ställer alltså sitt hopp till att Skellefteå kommun ska gripa in och leda kraftbolaget mot en annan riktning.

”De hållbarhetsavvägningar bolaget gör bör följas upp och granskas systematiskt. Dessa små strömkraftverk har spelat ut sin roll och bör rivas ut. Nyttan uppväger helt enkelt inte skadorna”.

Läs hela debatten här!

Läs om goda exempel i Norrbotten:

Kanonstart i Kalix älv – laxen både tidig och huggvillig

 

Publicerad: 03 June 2019
Av: Anders Lundin