Älvräddarna föreläste hos Naturskydds-föreningen Väst

Bilden visar en lax som fastnat i rensgallret vid Olidans kraftstation. Foto: Älvräddarnas Samorganisation/Christer Borg.

Den 17-18 oktober hade Naturskyddsföreningen Väst möte för länsförbund och kretsar i västra Sverige. Vår ordförande Christer Borg föreläste om vattenkraft under mötet.

Christer Borg gjorde en introduktionsföreläsning om vattenkraften, både om de generella skadorna och de specifika problemen kring småskalig vattenkraft. En viktig del av föreläsningen handlade om Nationella Strategin som Havs- och vattenmyndigheten och Energimyndigheten gemensamt tog fram under 2014.
Strategin handlar om att prioritera rätt när vattendirektivet genomförs i Sverige, så att kraven på miljöåtgärder inte blir för stora på viktiga vattenkraftverk. Christer och Älvräddarna håller med om att det med dagens energisystem givetvis måste och kan göras mer i den småskaliga vattenkraften. Men att den storskaliga i Luleälven, Ångermanälven och t.ex. Ljusnan i princip ska lämnas helt utan åtgärder anser Älvräddarna är fel. Problemen som Christer ser med denna strategi är att ingen som helst hänsyn tas till regional och lokal utveckling i samband med t.ex. sportfisketurism och andra ekosystemtjänster från restaurerade älvar. Dessutom menar vi att det tekniska underlaget för att motivera att de stora älvarna lämnas därhän är minst sagt undermåligt.
Föreläsningen var uppskattad och många hade frågor efteråt. Under söndagen besöktes Olidans kraftstation, svenska staten första stora projekt i början av 1910-talet.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...