Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna ger svar på tal

– Helena Olssén från Svensk Energi påstår saker om svensk vattenkraftsindustri som pendlar mellan medvetna glidningar till rena lögner, säger Christer Borg i Norrbottenskuriren. (Foto: Dan Forsberg)

Den 16 november skrev Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker Svensk Energi, en debattartikel i Norrbottenskuriren. Hon påstod då att vattenkraftproducenterna bygger vandringsvägar som gör att fisken kan simma förbi anläggningarna. I dagens tidning svarar Älvräddarna och Christer Borg.
Helena Olssén företräder Svensk Enregi i sin debattartikel och hon påstår bland annat: ”Vattenkraftproducenterna har genomfört och genomför åtgärder för att förbättra miljön i vattendragen.” Hon menar att ”man bygger konstgjorda lekområden” och att ”det byggs vandringsvägar som gör att fisken kan simma förbi anläggningarna”.

Älvräddarna ordförande, Christer Borg, bemöter i dag Helenas påståenden. Han anklagar svensk Energi för att ljuga och angriper kraftbolagens ovilja att följa vattendirektivet. Som en passning till Svensk Energi frågar han: ”Vem är det som vill ha allt och inte ge något tillbaka? Vem är det som tjänar pengar på att inte restaurera miljön i våra vattendrag?”.
Läs Helena Olsséns debattartikel här.
Här hittar ni Älvräddarnas svar.
Tips: Klicka på etiketterna här nedan för att läsa mer notiser i ämnet.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta