Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna ger svar på tal

– Helena Olssén från Svensk Energi påstår saker om svensk vattenkraftsindustri som pendlar mellan medvetna glidningar till rena lögner, säger Christer Borg i Norrbottenskuriren. (Foto: Dan Forsberg)

Den 16 november skrev Helena Olssén, el- och samhällsanalytiker Svensk Energi, en debattartikel i Norrbottenskuriren. Hon påstod då att vattenkraftproducenterna bygger vandringsvägar som gör att fisken kan simma förbi anläggningarna. I dagens tidning svarar Älvräddarna och Christer Borg.
Helena Olssén företräder Svensk Enregi i sin debattartikel och hon påstår bland annat: ”Vattenkraftproducenterna har genomfört och genomför åtgärder för att förbättra miljön i vattendragen.” Hon menar att ”man bygger konstgjorda lekområden” och att ”det byggs vandringsvägar som gör att fisken kan simma förbi anläggningarna”.

Älvräddarna ordförande, Christer Borg, bemöter i dag Helenas påståenden. Han anklagar svensk Energi för att ljuga och angriper kraftbolagens ovilja att följa vattendirektivet. Som en passning till Svensk Energi frågar han: ”Vem är det som vill ha allt och inte ge något tillbaka? Vem är det som tjänar pengar på att inte restaurera miljön i våra vattendrag?”.
Läs Helena Olsséns debattartikel här.
Här hittar ni Älvräddarnas svar.
Tips: Klicka på etiketterna här nedan för att läsa mer notiser i ämnet.
Morgan Fihn


Relaterad nyhet från din region
57 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta