Älvräddarna gör film om vattenkraften

Filmens tema kommer att röra sig kring de outbyggda älvarna och de utbyggda och förstörda. (Foto: Tranås Energi)

Filmens tema kommer att röra sig kring de outbyggda älvarna och de utbyggda och förstörda. (Foto: Tranås Energi)

Med finansiering från WWF, Telge Energi, Tranås Energi, Nipakademin samt Stiftelsen för älvarnas bevarande, gör Älvräddarna nu en film om vattenkraften och älvstriderna från 1960-talet och framåt.
Nu är filmen som Älvräddarna gör med erfarne Magnus Tingman (Uppdrag Granskning, Skavlan mm.) och Peter Sjödin, känd från TV, färdigfinansierad. WWF, Telge Energi, Tranås Energi, Nipakademin samt Stiftelsen för älvarnas bevarande bidrar alla med ekonomiska medel till projektet.
Filmen kommer att bli en resa i tid och rum, menar Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
– Det ska bli en slags ”road movie” där vi dels tar oss från vattenkraftens startår vid förra seklets början till lagförslagen från Vattenverksamhetsutredningen i år, dels besöker vi många olika platser rent geografiskt, säger Christer.
Filmens tema kommer att röra sig kring de outbyggda älvarna och de utbyggda och förstörda, samtidigt som de goda exemplen från miljöanpassade kraftverk hos Tranås Energi kommer att lyftas fram.
– Vi kommer att ha med ett antal sakkunniga och experter, till exempel Mikael Karlsson, tidigare ordförande i Naturskyddsföreningen, Nils Leine från Kammarkollegiet och givetvis Martin Falklind från Fiskejournalen, och andra, avslutar Christer.
Filmen ska vara klar i oktober och meningen är att den ska vara lika intressant och informativ för en totalt person som är totalt oinvigd i vattenkraftens eller sportfiskets gåtor som för en beslutande politiker i riksdagen, menar projektteamet.
Vi från Fiskejournalen återkommer om fler nyheter om filmen, här kan ni under tiden läsa om inspelningarna i Tranås Tidning.

 

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...