Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen bestämdes det att Långforsen ska få rinna fritt efter decennier av kamp, konstaterar Älvräddarna.
Älvräddarna: Här är det bästa som hände 2020

Det rör på sig i vattenvården och den övriga miljörörelsen – åt både rätt håll och fel håll utifrån Älvräddarnas perspektiv. Vi har bett deras generalsekreterare Christer Borg att ranka de tre bästa händelserna från det gångna året.

Här kommer de, utan inbördes ordning:

Äntligen seger. Långforsens kraftverk i Långan ska avvecklas. Äntligen, efter decennier av kamp från lokala och nationella organisationer, bestämdes att det gamla kraftverket från 1918 ska tas bort och Långforsen åter få flyta fritt. Tack till alla engagerade friluftsmänniskor, sportfiskare och miljövänner för denna seger!

Inte längre hållbar. EU:s förslag på taxonomi som ska vägleda finansiärer att satsa hållbart inför framtiden, där vattenkraft som den bedrivs i Sverige inte längre ska få kallas hållbar. Det som Älvräddarna tjatat om sedan 1974 har med vetenskaplig grund nu slagits fast: Vattenkraft som en produktionsform av el som hör inte framtiden till.

Juridisk kamp. En liten miljöorganisation vågade utmana det politiska etablissemanget, en hel bransch och ett knippe myndigheter som valt att låta storskalig vattenkraft få förbli icke miljöanpassad även i framtiden, genom att begära en överprövning av regeringens beslut om NAP (Den nationella planen för omprövning av vattenkraften). Vad heter den lilla organisationen då? Älvräddarna!

Fiskejournalen återkommer med Älvräddarnas 3 sämsta händelser inom kort.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta