Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kraftbolag gör allt för att försöka runda miljöprövningarna, enligt Älvräddarna. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna
Älvräddarna: Här är det sämsta som hände 2020

Det rör på sig i vattenvården och den övriga miljörörelsen – åt både rätt håll och fel håll utifrån Älvräddarnas perspektiv. Vi har bett deras generalsekreterare Christer Borg att ranka de tre sämsta händelserna från det gångna året.

Här kommer de, utan inbördes ordning:

FRÄCKT. Flera av de stora kraftbolagen ansöker om ändringstillstånd för sina vattenkraftverk. De gör det för att helt runda att miljöprövas under prövningarna enligt NAP (Nationell prövningsplan för vattenkraften). De söker oftast långt utanför ramarna för vad som är möjligt, och räknar med att de ska kunna komma igenom NAP genom att säga att de redan har ett miljöbalkstillstånd och därmed slippa miljöanpassa sina verksamheter. Fult, fuskigt och fräckt.

VÄRDELÖST. HD lämnade inte prövningstillstånd av vår överklagan i målet om Ejforsen. Ejforsen ligger i en mot vattenkraft skyddad del av Dalälven. Därför borde de enligt lag inte fått tillstånd att bygga ett småskaligt vattenkraftverk där. Men det tyckte Mark-och miljööverdomstolen att de visst kunde få. Vad är det för mening med ett absolut skydd mot vattenkraft om vem som helst kan få bygga vilket småskaligt, värdelöst vattenkraftverk som helst?

FALSKT. Regeringen beslutade om att NAP ska genomföras. Älvräddarna tycker att en omprövning av all vattenkraft är bra. Men eftersom myndigheter tillsammans med branschen och nu slutligen regeringen lagt in krav på undantag för storskalig vattenkraft, tycker Älvräddarna att pratet om ”moderna miljövillkor” inte är annat än ordvrängeri, lurendrejeri och falska budskap om hållbarhet.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta