Skvalradion med Älvräddarna[/caption] " /> Älvräddarna i Skvalradion | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna i Skvalradion
Skvalradion med Älvräddarna

Lyssna på Skavlradion, första avsnittet handlar om harr och vattenkraft. Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0)

Älvräddarna:
Skvalradion är en ny podradiokanal med sötvatten som fokus. I första programmet får vi bland annat lyssna på Älvräddarnas ordförande Christer Borg och Harry Salmgren, områdessekreterare i The Grayling Society.
David Larsson är journalist sedan gammalt, och nu har han fastnat för podradio som format. Skvalradion, som hans podradio heter, fokuserar på framförallt sötvatten. I första programmet får vi lyssna på Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation när han förklarar vilka Älvräddarna är och varför vattenkraft är så skadligt för ekosystemen i de strömmande vattnen. David har också intervjuat Harry Salmgren, områdessekreterare i The Grayling Society.
– Roligt att David ville veta mer om oss, det är oerhört viktigt att få ut den information som vi som organisation besitter. Framförallt tror jag många fortfarande inte förstår vilken absurd lagstiftning vi har runt vattenkraften, säger Christer Borg, Älvräddarna.
Intervjuerna med Christer Borg och Harry Salmgren gjordes under Sportfiskemässan i Jönköping 5-7 april i år. För att lyssna på första avsnittet, klicka här.
www.alvraddarna.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta