Älvräddarna kritiserar Norrbottens landshövding

Christer Borgs kritik utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD, menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk, inte var bra.

Christer Borgs kritik utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD, menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk, inte var bra. (Foto: Dan Forsberg)

Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län, får skarp kritik av Älvräddarna.
– Jag blir mörkrädd. Inte minst med tanke på att Österberg sitter som ordförande i vattendelegationen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna i en artikel i NSD.
I dagens NSD ger sig Älvräddarnas ordförande Christer Borg på landshövdingen i Norrbotten, Sven-Erik Österberg. Christer menar att Österberg står för en gammal syn på industri och vattenkraft från en tid då miljö inte överhuvudtaget togs på allvar.
Kritiken utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk inte var bra. Österberg menar att om vi tar kraft från redan utbyggda älvar måste vi kompensera det genom att skapa kraft på andra ställen.
– Det är en märklig inställning, som antingen pekar på en skriande brist på kunskap runt Sveriges energisystem, eller är en partsinlaga till fördel för i detta fall Vattenfall AB som klart sagt att man inte vill spilla en droppe i någon av de stora älvarna, säger Christer.
Det senare påståendet menar Christer inte är helt otroligt, eftersom Vattenfall Vattenkrafts miljöchef, Richard Holmgren, sedan i höstas sitter med i samma vattendelegation som Österberg.
– Det är en mycket märklig tingens ordning att en part som så tydligt inte vill åtlyda EU:s direktiv får en plats i den delegation som ska fastslå på vilket sätt vi ska uppnå målen i EU:s vattendirektiv, menar Borg.
Här kan ni läsa hela artikeln i NSD.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...