Christer Borgs kritik utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD, menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk, inte var bra. Christer Borgs kritik utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD, menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk, inte var bra. (Foto: Dan Forsberg)[/caption] " /> Älvräddarna kritiserar Norrbottens landshövding | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna kritiserar Norrbottens landshövding
Christer Borgs kritik utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD, menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk, inte var bra.

Christer Borgs kritik utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD, menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk, inte var bra. (Foto: Dan Forsberg)

Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län, får skarp kritik av Älvräddarna.
– Jag blir mörkrädd. Inte minst med tanke på att Österberg sitter som ordförande i vattendelegationen, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna i en artikel i NSD.
I dagens NSD ger sig Älvräddarnas ordförande Christer Borg på landshövdingen i Norrbotten, Sven-Erik Österberg. Christer menar att Österberg står för en gammal syn på industri och vattenkraft från en tid då miljö inte överhuvudtaget togs på allvar.

Kritiken utgår från att Österberg i en tidigare artikel i NSD menade att ett föreslaget projekt i Lilla Lule älv som går ut på att återskapa biologiskt liv i torrfåran vid Letsi kraftverk inte var bra. Österberg menar att om vi tar kraft från redan utbyggda älvar måste vi kompensera det genom att skapa kraft på andra ställen.
– Det är en märklig inställning, som antingen pekar på en skriande brist på kunskap runt Sveriges energisystem, eller är en partsinlaga till fördel för i detta fall Vattenfall AB som klart sagt att man inte vill spilla en droppe i någon av de stora älvarna, säger Christer.
Det senare påståendet menar Christer inte är helt otroligt, eftersom Vattenfall Vattenkrafts miljöchef, Richard Holmgren, sedan i höstas sitter med i samma vattendelegation som Österberg.
– Det är en mycket märklig tingens ordning att en part som så tydligt inte vill åtlyda EU:s direktiv får en plats i den delegation som ska fastslå på vilket sätt vi ska uppnå målen i EU:s vattendirektiv, menar Borg.
Här kan ni läsa hela artikeln i NSD.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta