Älvräddarna: Ni har fel!

Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet begrepp enligt många miljövänner.

Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet grepp enligt många miljövänner.

1 oktober kom ett efterlängtat förslag på ny lagstiftning kring vattenkraften. Reaktionerna från Svenskt Näringsliv och Svensk Energi lät inte vänta på sig. En debattartikel i SvD från Svenskt Näringsliv har redan fått ett gemensamt svar av Sportfiskarna, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen. Nu skriver Älvräddarna ett eget svar där fakta kommer fram som ger ett nytt sken över Svenskt Näringslivs inlägg  i debatten.
Älvräddarna ordförande, Christer Borg, ger svar på tal i en artikel som finns på Älvräddarnas hemsida. I den tar Christer upp bland annat Svenskt Näringslivs hot om minskad konkurrenskraft för svensk industri om vi genomför miljöförbättringar i vattenkraften. Även det ständiga hotet om vattenkraftens minskade reglerförmåga om vi utför miljöförbättringarna har Christer svar på.
– Det är mycket allvarligt att Svenskt Näringsliv försöker skrämmas med dåligt underbyggda argument. Men värre är att de indirekt uppmanar svenska regeringen att bygga industrins konkurrenskraft på fördragsbrott och en med flit snedvriden konkurrens. De flesta andra länder har redan genomfört de förändringar som behövs för våra rinnande vatten, men Svenskt Näringsliv vill att Sverige ska strunta i det för att på så sätt få ett ohederligt försprång gentemot övriga EU, säger Christer Borg.
Att det bara är 200 av de drygt 2 100 kraftverken i Sverige som kan hjälpa till med regleringen är nog en nyhet för de flesta människor. Pratet om svensk vattenkrafts betydelse för regleringen av elnätet tycks även ha lurat Svenskt Näringsliv, eftersom de uppenbarligen inte vet om att endast 200 kraftverk har betydelse för elnätsregleringen, resten är egentligen snarare ett problem.
– Jag ser det som självklart att regeringen nu lägger fram en proposition kring lagförslagen, allt annat vore en skandal. EU:s viten lurar runt hörnen och det är skattebetalarna som får stå den notan. Enda chansen att undvika dessa böter på många hundra miljoner sammanlagt, är en ny lagstiftning. Och den bör instiftas fortast möjligt, anser Christer Borg.
Fiskejournalen följer givetvis utvecklingen.
Läs fler notiser i ämnet.

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...