Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet begrepp enligt många miljövänner. Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet grepp enligt många miljövänner.[/caption] " /> Älvräddarna: Ni har fel! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Älvräddarna: Ni har fel!
Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet begrepp enligt många miljövänner.

Vattenverksamhetsutredningen ställer krav på kraftbolagen, ett nytt och välkommet grepp enligt många miljövänner.

1 oktober kom ett efterlängtat förslag på ny lagstiftning kring vattenkraften. Reaktionerna från Svenskt Näringsliv och Svensk Energi lät inte vänta på sig. En debattartikel i SvD från Svenskt Näringsliv har redan fått ett gemensamt svar av Sportfiskarna, Älvräddarna och Naturskyddsföreningen. Nu skriver Älvräddarna ett eget svar där fakta kommer fram som ger ett nytt sken över Svenskt Näringslivs inlägg  i debatten.
Älvräddarna ordförande, Christer Borg, ger svar på tal i en artikel som finns på Älvräddarnas hemsida. I den tar Christer upp bland annat Svenskt Näringslivs hot om minskad konkurrenskraft för svensk industri om vi genomför miljöförbättringar i vattenkraften. Även det ständiga hotet om vattenkraftens minskade reglerförmåga om vi utför miljöförbättringarna har Christer svar på.
– Det är mycket allvarligt att Svenskt Näringsliv försöker skrämmas med dåligt underbyggda argument. Men värre är att de indirekt uppmanar svenska regeringen att bygga industrins konkurrenskraft på fördragsbrott och en med flit snedvriden konkurrens. De flesta andra länder har redan genomfört de förändringar som behövs för våra rinnande vatten, men Svenskt Näringsliv vill att Sverige ska strunta i det för att på så sätt få ett ohederligt försprång gentemot övriga EU, säger Christer Borg.

Att det bara är 200 av de drygt 2 100 kraftverken i Sverige som kan hjälpa till med regleringen är nog en nyhet för de flesta människor. Pratet om svensk vattenkrafts betydelse för regleringen av elnätet tycks även ha lurat Svenskt Näringsliv, eftersom de uppenbarligen inte vet om att endast 200 kraftverk har betydelse för elnätsregleringen, resten är egentligen snarare ett problem.
– Jag ser det som självklart att regeringen nu lägger fram en proposition kring lagförslagen, allt annat vore en skandal. EU:s viten lurar runt hörnen och det är skattebetalarna som får stå den notan. Enda chansen att undvika dessa böter på många hundra miljoner sammanlagt, är en ny lagstiftning. Och den bör instiftas fortast möjligt, anser Christer Borg.
Fiskejournalen följer givetvis utvecklingen.
Läs fler notiser i ämnet.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta