Älvräddarna polisanmäler Gävle Kraftvärme AB

– Det är svårt att se några ursäkter för dessa överträdelser, och att de sker betyder att Gävle Kraftvärme AB under lång tid inte tagit sitt miljöansvar på allvar, menar Christer Borg.

– Det är svårt att se några ursäkter för dessa överträdelser, och att de sker betyder att Gävle Kraftvärme AB under lång tid inte tagit sitt miljöansvar på allvar, menar Christer Borg.

Älvräddarnas Samorganisation har polisanmält Gävle Kraftvärme AB för miljöbrott i Gavleån vid Strömdalens kraftverk. Bolaget har skyldighet att uppfylla de villkor som gäller för verksamhetens drift. I Strömdalen ska en så kallad ålyngelledare finnas på plats för att säkerställa ålens vidare vandring till Storsjön. Ålen är akut utrotningshotad och villkoret om ålyngelledare har inte följts på minst 20 år.
– Miljöbrott kan leda till böter eller fängelse i högst två år säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna i ett pressmeddelande.
Vattenkraft påverkar biologisk mångfald på ett mycket betydande sätt. Därför är vattenverksamheter som vattenkraft tillståndspliktiga, och dessa åläggs att följa de villkor som myndigheter utfärdar för att minska de oundvikliga skador som vattenkraft alltid orsakar miljön.
– Vi ser det som mycket allvarligt att Gävle Kraftvärme AB inte följer de villkor som är grundvalen för tillåtligheten i deras verksamhet vid Strömdalens kraftverk säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.
En av de viktigaste orsakerna till ålens akut hotade ställning är de vandringshinder som dammarna utgör. Ålen måste ha möjlighet att komma upp till Storsjön som är ett uppväxtområde för arten och villkorsbrottet innebär att generationer av ål inte har haft chans att växa till sig för att sedan ta sig till Sargassohavet för fortplantning. Ålyngelledare är en skyddsåtgärd som tillkommit just för att överbrygga dessa vandringshinder och deras påverkan på artens status.
Därför ser Älvräddarna på överträdelserna av villkoren för Strömdalen som mycket alarmerande.
– Det är svårt att se några ursäkter för dessa överträdelser, och att de sker betyder att Gävle Kraftvärme AB under lång tid inte tagit sitt miljöansvar på allvar, menar Christer Borg.
Älvräddarna är väl medvetna om det projekt som pågår för att åtgärda hela Gavleåns vandringsproblem för fisk och förutsätter att lösningar presenteras även för Strömdalens kraftverk. Men att brottet pågått så länge och dessutom kraftigt minskar möjligheterna för en utrotningshotad art gör att en polisanmälan är viktig, inte minst för att lyfta frågan om vattenkraftsbranschens ansvar för dessa arter.

Läs fler notiser om vattenkraft.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...