I ett brev till Tekniska verken angående SVT:s publiceringar av hanteringen av Yxern uppmanar Christer Borg, ordförande, och Rasmus Gustafsson, styrelseledamot, Tekniska verken att riva ut de kraftverk som inte är lönsamma att miljöanpassa. I brevet skriver de att Tekniska verken fortfarande har chansen att rädda sitt varumärke och göra en god gärning för miljön och den biologiska mångfalden. " /> Älvräddarna uppmanar Tekniska verken att riva ut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Anders Holm
En illa syn i sjön Yxern. Foto: Tino Åberg
Älvräddarna uppmanar Tekniska verken att riva ut

I ett brev till Tekniska verken angående SVT:s publiceringar av hanteringen av Yxern uppmanar Christer Borg, ordförande, och Rasmus Gustafsson, styrelseledamot, Tekniska verken att riva ut de kraftverk som inte är lönsamma att miljöanpassa. I brevet skriver de att Tekniska verken fortfarande har chansen att rädda sitt varumärke och göra en god gärning för miljön och den biologiska mångfalden.

I SVT:s sändningar av Aktuellt den 18 oktober samt SVT Öst:s nyhetssändningar den 20 och 22 oktober kunde man se reportage om Tekniska verkens vårdslösa behandling av bland annat Yxern och Botorpsströmmen. Detta har Älvräddarnas Samorganisation länge känt till och man har bland annat haft en namninsamling som skickades till Tekniska verken, berörda kommuner samt länsstyrelsen i Kalmar län.
I brevet kritiserar de båda representanterna för Älvräddarna Tekniska verkens tankar om att sälja kraftverken då detta inte löser de miljöproblem som kraftverken medför. Tekniska verken menar att de kan sälja kraftverken till någon som kan hantera dem bättre. Älvräddarna menar att det som behövs är frivilliga miljöåtgärder.

Älvräddarna anser att om någon annan skulle driva kraftverken skulle miljöproblemen kvarstå, och de kritiserar även bolagets förslag att tillsätta utredningar för åtgärder vid varje kraftverk, något som de ser som onödigt. Att Tekniska verken har fått över 100 miljoner för miljöcertifikat under många år utan att genomföra några miljöåtgärder anser de är anmärkningsvärt.
Brevet har skickats till Tekniska verken och Älvräddarna väntar på svar.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Holm
Fisket skedde vid ett regnbågsvatten i Hubo-Långsjön, i Hofors kommun.
Lättnad efter ny dom i fiskekortsmål

Domen som många i fiskesverige väntat på har kommit. Det handlar om den omtalade fiskekortsdomen där två personer friades från olovligt fiske efter att tingsrätten ansett att fiskekort inte är personliga. Nu döms de två männen i hovrätten.

Det blir alltså en helomvändning i hovrätten i det omtalade målet som Fiskejournalen rapporterat om tidigare. De två åtalade männen döms nu till dryga dagsböter och skadestånd för olovligt fiske.
När Fiskejournalen pratar med Urban Henriksen i Hubo-Långsjön, området där händelsen inträffade, så är han lättad och lite överraskad.
– Jag hade faktiskt inte hoppats på att vi skulle få rätt och att det skulle gå vägen för oss, men det gjorde det ändå. Rättvisa har skipats.

Domen har fått mycket uppmärksamhet och väckt stor oro hos många aktörer som upplåter fiske, men Urban har inte hunnit ägna så mycket tankeverksamhet åt det specifika fallet.
– Nej, jag sitter faktiskt med 40-talet ärenden om olovligt fiske bara från förra året, men det är klart att det är skönt att det gick vägen både för oss och för resten av fiskesverige, säger han till Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta