Älvräddarna vill förbjuda drift av kraftverk

Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.
Mark och- miljödomstolen krävde att kraftverket vid Karlshammar skulle installera ett finmaskigt galler för att styra bort fisken från turbinerna, något som inte skett.

Karlshammars kraftverk i Emån drivs fortfarande, trots att ett fingaller till skydd av havsöring och Östersjölax ännu inte satts upp. Det är i strid med villkoren och nu vill Älvräddarna att kraftverksägaren föreläggs förbud mot fortsatt drift från länsstyrelsens sida för att rädda fiskarna från en säker död.
Gustaf Ulfsparres Stiftelse polisanmälde kraftverksägaren IR Kraft AB sista maj 2013. Anmälan har lett till en förundersökning gällande miljöbrott. Trots det fortsätter ägaren att ignorera de villkor som meddelades i en omprövningsdom i Växjö miljödomstol redan år 2010. Omprövningen initierades av Kammarkollegiet för att skydda fisk och miljö. Länsstyrelsen har i en följande dom fått rätt att föreläggandet om att sätta upp fingrindar förenas med vite. Vid en tillsyn för en vecka sedan var kraftverket inte i drift, men nu har driften återigen tagits upp, i strid med de villkor som gäller.

Havsöringarna som övervintrat högre upp i Emån börja nu tillsammans med årsungarna, smolten, att ta sig nedåt mot havet. På grund av det pågående villkorsbrottet hotas nu en majoritet av dem att möta döden vid kraftverket istället för att ledas förbi.
– I det här fallet menar vi att det är ett så extremt provocerande och uppenbart miljöbrott att det finns skäl att med miljöbalkens 26 kapitel förbjuda driften vid kraftverket tills skyddsåtgärderna enligt gällande dom är uppfyllda. Vi har också uppmanat länsstyrelsen att om så behövs ta polisen till hjälp för att bereda sig tillträde till kraftverket och där själva stänga av driften och släppa förbi vatten och fisk, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas Samorganisation.

Länsstyrelsen i Kalmar län sköter tillsynen av vattenverksamheter. I brådskande fall kan förbud föreläggas för att förhindra allvarlig skada på miljön. Älvräddarna menar att en trolig död av en årskull med havsöring och lax i Emån absolut ska räknas som en allvarlig skada på miljön.
Älvräddarna anser att detta fall visar att omprövningar inte fungerar för att åtgärda de generella miljöproblemen i vattenkraften. Svensk Energi har i flera debattartiklar föreslagit att omprövningar ska användas istället för det förslag om ny prövning som lämnats av Vattenverksamhetsutredningen, SOU 2013:69. Utredningen tillsattes av regeringen 2012 för att komma till rätta med vattenkraftens miljöpåverkande effekter, vilka står i strid med EU-fördraget.

Publicerad: 27 March 2014
Av: Morgan Fihn