Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Andra 100-klubbartrippeln

Häromdagen kunde vi rapportera att Per Carlsson anmälde tre gäddor på en gång till 100-klubben. Här kommer nästa trippel – signerad Mattias Karlsson från Ljungby.
Mattias har ett par fina gäddsjöar i närheten och under några marsveckor har han lurat upp tre fina metergäddor på isen. Han började den 9 mars på Kösen med en riktigt best på 116 centimeter. Veckan därpå var det dags för ett par turer till Vidöstern där det blev en gädda på 105 och en på 101 centimeter. Dessutom tillägger Mattias att han tappade en garanterad 100-klubbare alldeles vid hålet.
Mattias ber om ursäkt för att bilderna inte är så bra, men det är inte så lätt att plåta med självutlösare, när man är ensam och snabbt vill släppa tillbaka gäddan.
Tack vare de tre gäddorna går Mattias direkt in på andraplatsen i Meterligan, där han bara har Per Carlsson framför sig.
Svenne Andersson


Bästa bilden blev på minsta gäddan i den trippel Mattias anmält till 100-klubben.

Bästa bilden blev på minsta gäddan i den trippel Mattias anmält till 100-klubben.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta