Kraftbolaget Tranås Energi ansökte själva om höjd minimitappning vid en av deras anläggningar. Kraftbolaget Tranås Energi ansökte själva om höjd minimitappning vid en av deras anläggningar.[/caption] " /> Ändrad vattendom vid Olstorps vattenkraftverk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ändrad vattendom vid Olstorps vattenkraftverk
Kraftbolaget Tranås Energi ansökte själva om höjd minimitappning vid en av deras anläggningar.

Kraftbolaget Tranås Energi ansökte själva om höjd minimitappning vid en av deras anläggningar.

Den 20 februari 2014 meddelade Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt sitt beslut gällande Tranås Energis ansökan om höjd minimitappning vid Olstorps vattenkraftverk. Som önskat blev beslutet att höja den tidigare domen från ett flöde på 70 liter/sekund till 300 liter/sekund förbi vattenkraftverket.
Våren 2013 lämnade Tranås Energi in en ansökan om att höja den gamla vattendomen om minimitappning vid Olstorps vattenkraftverk från 70 till 300 liter/sekund. Bakgrunden till ansökan är att Tranås Energi sedan länge släpper denna fyra gånger högre mängd för att gynna vandrande fiskar och övrigt djurliv i ån och vill visa att man menar allvar med sina miljöambitioner.
Det hör inte till vanligheterna att ett energibolag vill höja en vattendom, faktum är att Tranås Energi är det första som frivilligt höjer domen. Genom att släppa en mindre mängd vatten skulle mer energi kunna utvinnas i vattenkraftverket, men på Tranås Energi väljer man i stället att satsa på miljöförbättringar.

– Vi vill visa att vi menar allvar med våra ambitioner på miljöområdet och också visa att det faktiskt är fullt möjligt att genomföra en sådan åtgärd och fortfarande ha en lönsam verksamhet, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi.
Läs mer om Tranås Energi och deras, i egenskap av kraftbolag, unika syn på vattenkraften.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta