Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan reglerna för det populära abborrfisket längs ostkusten ändras.
Ändrade regler för abborre och gädda – tyck till själv!

Sportfisket efter abborre, gädda och andra populära arter berörs när det ska tas fram regionalt anpassade fiskeregler längs ostkusten. Nu kan du själv tycka till om de föreslagna reglerna.

Det är Länsstyrelsen i Stockholm som genom projektet ReFisk tagit fram ett underlag för framtida fiskeregler gällande mellersta ostkusten, alltså från Östhammars kommun i norr till Kalmar län i söder. Havs och Vattenmyndigheten har utifrån detta underlag skickat ut ett förslag om förändrade fiskeregler på remiss.

Här är två av förslagen:
1)
Den södra gränsen för den befintliga fredningstiden för gädda och abborre i Kalmarsund och runt Öland flyttas söderut till Torhamns udde i Blekinge län. Dessutom förlängs fredningstiden från och med 1 mars till och med 31 maj.
2) Nuvarande minimimått för gös på 40 centimeter ökas till 45 centimeter i samtliga Östersjöns delområden för alla tillåtna redskap utom handredskap och ryssjor.

Det har genomförts en omfattande utvärdering av befintliga fredningsområden för fisk, som funnits i Stockholms skärgård sedan 2005.

– Utvärderingen har visat att fredningsområden har positiv inverkan på förekomsten av gädda. Vi har därför föreslagit ett relativt stort antal nya fredningsområden i det berörda området, säger Länsstyrelsen Stockholms länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.

Har du åsikter kring de föreslagna reglerna? Här kan du isåfall läsa dem och tycka till!

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta