Fiskindustrin får inte tag i tillräckligt med skarpsill till årets ansjovis. " /> Anjovisbrist inför jul | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Anjovisen hör julen och Janssons frestelse till.
Anjovisbrist inför jul

Fiskindustrin får inte tag i tillräckligt med skarpsill till årets ansjovis.
Skarpsill fångas i Skagerrak, Kattegatt och utanför Brittiska öarna. Fisken som man har fått upp hittills har varit av mindre storlek än vanligt och passar inte som råvara till ansjovisfiléer.

Skarpsill är en viktig del i havets ekosystem.

Från Orkla foods marknadsavdelning förklarar man nedgången med hårt väder:
– Det handlar om ett ofta kustnära och väderberoende fiske och hårt väder är en av anledningarna till att skarpsillsfisket i år har gett dåligt resultat.
Någon oro för att det skulle kunna ligga någon biologisk förklaring bakom de sviktande bestånden eller att det skulle kunna bero på överfiske, verkar inte finnas.

Med tanke på att det i dagsläget inte finns några långsiktiga förvaltningsplaner för skarpsillen, så får vi hoppas att man håller koll på vart beståndet är på väg. Skarpsill är en viktig del i havets ekosystem.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta