Fiskindustrin får inte tag i tillräckligt med skarpsill till årets ansjovis. " /> Anjovisbrist inför jul | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Anjovisen hör julen och Janssons frestelse till.
Anjovisbrist inför jul

Fiskindustrin får inte tag i tillräckligt med skarpsill till årets ansjovis.
Skarpsill fångas i Skagerrak, Kattegatt och utanför Brittiska öarna. Fisken som man har fått upp hittills har varit av mindre storlek än vanligt och passar inte som råvara till ansjovisfiléer.

Skarpsill är en viktig del i havets ekosystem.

Från Orkla foods marknadsavdelning förklarar man nedgången med hårt väder:
– Det handlar om ett ofta kustnära och väderberoende fiske och hårt väder är en av anledningarna till att skarpsillsfisket i år har gett dåligt resultat.
Någon oro för att det skulle kunna ligga någon biologisk förklaring bakom de sviktande bestånden eller att det skulle kunna bero på överfiske, verkar inte finnas.

Med tanke på att det i dagsläget inte finns några långsiktiga förvaltningsplaner för skarpsillen, så får vi hoppas att man håller koll på vart beståndet är på väg. Skarpsill är en viktig del i havets ekosystem.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta