Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ännu en återfångst

Här har vi ännu en återbrukad storgädda. Viktor Dehner fångade den fina 107-centimetaren två gånger – med en veckas och några hundra meters mellanrum.
Viktor, som bor i Siljansnäs, gör entré i 100-klubben med att anmäla tre gäddor, fångade i början av mars. Möjligen är hans anmälningar ett resultat av att han fiskar tillsammans med 100-klubbsspecialisterna i Team Perax.
Den 4 mars var gänget ute på Siljan – men fisket var minst sagt trögt. Fyra personer lyckades på hela dagen lura en enda gädda att hugga och den fick Viktor. 107 centimeter och 8,9 kilo, konstaterade han innan gäddan fick simma tillbaka.
En vecka senare var gänget ute igen. Fisket var då betydligt bättre och alla fick fisk. Fyra till Viktor, varav två klarade gränsen: 100 och 107 centimeter. 107-centimetaren var alltså samma fisk som varit uppe en vecka tidigare, då i ett hål tvåhundra meter längre in.

Så visst fungerar det att släppa tillbaka gäddorna, om man gör rätt. Att göra rätt kan man lära sig på Sportfiskemässan i Jönköping. Då kommer Team Perax att finnas på stora scenen hos Fiskejournalen och demonstrera hur man bäst hanterar stora gäddor utan att skada dem.
Svenne Andersson

Viktor Dehner med gäddan som varit uppe två gånger med en veckas mellanrum.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta