Vill du veta hur det kan se ut i en kasse med odlad lax? " /> Ännu en film avslöjar sjuka laxar i odling | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Foto: Scottish Salmon Watch
Ännu en film avslöjar sjuka laxar i odling

Vill du veta hur det kan se ut i en kasse med odlad lax?

Då ska du både se de omtalade filmsekvenserna som Mikael Frödin tog 2017, som ledde till den uppmärksammade rättegången i Alta. Samt den här 10 minuter långa filmen. Det är organisationen Scottish salmon watch som vill sprida bilder från en odling i Skottland, där förhållandena uppenbarligen också är under all kritik. Filmen spelades in i smyg under sommaren 2018, och den visar bland annat deformerade och parasit-angripna fiskar under ytan, som även har sällskap av torsk- och sejyngel i kassarna.

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta