[/caption] " /> Sportfiskarna anlägger gäddfabrik på Gotland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ännu en gäddfabrik

I Burgsviksåns mynningsområde projekterar Sportfiskarna för en ny gäddfabrik. (Foto: Lars Vallin)

Sportfiskarna jobbar för anläggandet av en så kallad ”gäddfabrik” i Burgsviken på södra Gotland.
Burgsviken är öns största havsvik, cirka en mil lång och en halvmil bred. Vikens tidigare attraktiva badstränder och fina fiskevatten har gradvis ersatts av vidsträckta vassruggar och igenslammade bottnar.
Forum Östersjön har tagit initiativ till projektet ”Rädda Burgsviken”, där man tillsammans med markägare, föreningar, myndigheter och annan relevant kompetens ska genomföra en förstudie/förprojektering som ska ge svar på vilka åtgärder som kan genomföras för att förbättra Burgsvikens miljö, både på land och i strandområdena.
Sportfiskarna tog i höstas kontakt med projektledningen med en önskan om att få delta i projektet genom att föreslå åtgärder för att gynna reproduktionen av rovfisk. Samarbetet har nu lett vidare till att en gäddfabrik i Burgsviksåns mynningsområde förhoppningsvis är i vardande.

Gäddfabriken kommer att projekteras på ett sätt som möjliggör fortsatt bete, en kombination som visat sig ypperlig men som i modern tid tyvärr blivit alltmer sällsynt förekommande.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta