[/caption] " /> Ännu en gäddfabrik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ännu en gäddfabrik

En fiskväg till nya översvämningsvåtmarken grävs. (Foto: Jonas Nilsson)

Sportfiskarna:
Kalmarsundskommissionen, Kalmar kommun och Linnéuniversitetet har i samarbete med Sportfiskarna projekterat en våtmark på cirka 8 hektar för gäddreproduktion.
– Våtmarken, som just nu håller på att grävas, kommer att bli ett välkommet tillskott för Kalmarsunds gäddor, säger Sportfiskarnas Olof Engstedt.
Det är väldigt få delar av området som idag kan utnyttjas för reproduktion av fisk från kusten. Igenväxningen har skapat krympande och merparten helt avsnörda vattenspeglar. I samband med skapandet av våtmarken grävs försiktigt vandringsvägar genom vattenspeglarna för att göra den åtkomlig för fisk. Våtmarken har också stor potential att hindra näringsämnen innan de passerar ut i havet.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta