På fredagen kom nyheten som många sportfiskare befarat. Ännu en sameby kräver att få förvalta fiske och jakt inom sitt område, i stället för staten. " /> Senaste nytt: Ännu en sameby kräver att få ta över fisket | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vi kan trots allt inte bortse ifrån att det är endast 32 ekonomiska företag som processat fram domen som skapat åtskillnad mot både nära och kära, skriver debattören.
Senaste nytt: Ännu en sameby kräver att få ta över fisket

På fredagen kom nyheten som många sportfiskare befarat. Ännu en sameby kräver att få förvalta fiske och jakt inom sitt område, i stället för staten.

Det är Talma sameby, norr och öster om Torne Träsk, som skrivit ett brev till länsstyrelsen i Norrbotten där de kräver ett stopp för statens upplåtelse av jakten och fisket.

Samebyn refererar till Girjasdomen, där Högsta Domstolen gick på samernas linje och gav dem rätt att upplåta fisket och jakten. Sedan dess har Girjas beslutat att bara människor bosatta i Norrbotten får köpa fiskekort inom samebyn.

Talma samebys ordförande Aslak Allas skriver bland annat i brevet: ”Om upplåtelserna inte upphör snarast, kan Talma sameby komma att vidta rättsliga åtgärder.”

Nu återstår det att se hur länsstyrelsen i Norrbotten agerar:

– Principiellt bedömer inte vi den här typen av ärenden men vi har precis fått frågan till oss och vi kommer att titta på ärendet och bereda det, säger kommunikationschef Fredrik Hedlund till SVT Nyheter Norrbotten.

Fiskejournalen följer naturligtvis händelseutvecklingen och återkommer när mer information finns.

Läs mer om Girjas-domen:

Sportfiskare anmäler Girjas sameby för diskriminering

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta