" /> Ännu en stör fångad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ännu en stör fångad

Så har det hänt igen – en stör har fångats av svenska nätfiskare och expertisen är lika förbryllad som vanligt… Det här är andra gången på kort tid som den ”utrotade” stören fångas i sydsvenska vatten.
I dag berättar Kristianstadsbladet att Göran Söderlindh och Jan Thurban fick en stör på 14,5 kilo i sina laxgarn vid Landön i Hanöbukten. Med hjälp av Artdatabankens fiskexpert Mikael Svensson identifierades fisken som en stör och han uttrycker sin förvåning över fångsten. Han menar nämligen att om stören härstammar från de utsättningar som gjorts i Polen borde den ha varit märkt.
Så sent som i fjol fick en yrkesfiskare vid Öland en stör i sina nät. Den finns numera på Universeum i Göteborg. För några månader sedan fångade en häpen tysk sportfiskare en stör när han metade i närheten av Kiel och sammanlagt har det säkert fångats ett tiotal störar i Östersjön under den senaste tioårsperioden.

Förmodligen är förklaringen att det har förekommit en hel del okontrollerade utsättningar av stör i baltländerna och forna Sovjetunionen. Där var expertimentlustan stor när det gällde att prova olika fiskarter – och stören är ju en potientiell producent av den dyrbara kaviaren.
Den ”skånska” stören släpptes för övrigt levande tillbaka i havet och kan säkert dyka upp någon annanstans om några år och utlösa nya, förvånade spekulationer.
Svenne Andersson

Den stör som i fjol fastnade i ett nät utanför Öland tillbringar numera sina dagar på Universeum i Göteborg.

Den stör som i fjol fastnade i ett nät utanför Öland tillbringar numera sina dagar på Universeum i Göteborg.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta