Ännu en stör fångad

Så har det hänt igen – en stör har fångats av svenska nätfiskare och expertisen är lika förbryllad som vanligt… Det här är andra gången på kort tid som den ”utrotade” stören fångas i sydsvenska vatten.
I dag berättar Kristianstadsbladet att Göran Söderlindh och Jan Thurban fick en stör på 14,5 kilo i sina laxgarn vid Landön i Hanöbukten. Med hjälp av Artdatabankens fiskexpert Mikael Svensson identifierades fisken som en stör och han uttrycker sin förvåning över fångsten. Han menar nämligen att om stören härstammar från de utsättningar som gjorts i Polen borde den ha varit märkt.
Så sent som i fjol fick en yrkesfiskare vid Öland en stör i sina nät. Den finns numera på Universeum i Göteborg. För några månader sedan fångade en häpen tysk sportfiskare en stör när han metade i närheten av Kiel och sammanlagt har det säkert fångats ett tiotal störar i Östersjön under den senaste tioårsperioden.
Förmodligen är förklaringen att det har förekommit en hel del okontrollerade utsättningar av stör i baltländerna och forna Sovjetunionen. Där var expertimentlustan stor när det gällde att prova olika fiskarter – och stören är ju en potientiell producent av den dyrbara kaviaren.
Den ”skånska” stören släpptes för övrigt levande tillbaka i havet och kan säkert dyka upp någon annanstans om några år och utlösa nya, förvånade spekulationer.
Svenne Andersson

Den stör som i fjol fastnade i ett nät utanför Öland tillbringar numera sina dagar på Universeum i Göteborg.

Den stör som i fjol fastnade i ett nät utanför Öland tillbringar numera sina dagar på Universeum i Göteborg.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...