Börjar det att kännas trångt och överexploaterat vid din favoritsjö? Kanske längtar du efter svängrum och ett ställe där ingen kan höra dig skrika? Då kan vi inte låta bli att tipsa om Frostvikenkortet. " /> Ännu fler vatten med i Frostvikenkortet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Sugen på rödingfiske? Då kan Frostvikenkortet vara något för dig. Foto: Carina Hammar
Ännu fler vatten med i Frostvikenkortet

Börjar det att kännas trångt och överexploaterat vid din favoritsjö? Kanske längtar du efter svängrum och ett ställe där ingen kan höra dig skrika? Då kan vi inte låta bli att tipsa om Frostvikenkortet.

Frostviken, den nordligaste delen av Strömsunds kommun, brukar i folkmun kallas för Jämtlands tak. De mest kända besöksmålen är Hällingsåfallet och högfjällsplatån Stekenjokk som ligger längs Vildmarksvägen. Här finns det också mängder av fiskevatten – i garanterat enskilda lägen. Frostvikenkortet samlar nu 110 fiskevatten under ett och samma kort.

– En nyhet för i år är att Stora Blåsjön också finns med i kortet, hälsar Strömsund kommuns turismstrateg Anna Gillgren Tallqvist som framhåller fisketurismen betydelse för landsbygden.

Stora Blåsjön levererar främst troféfiskar under sommaren, men det finns gott om röding som är huggvillig under vintern, bara ett stenkast från bilparkeringen. Frostvikenkortet är resultatet av ett samarbete mellan sju lokala fiskevårdsområden och tre kortfiskeområden inom SCA. Från Lidsjöberg i söder till Leipikvattnet i norr.

Här kan du se deras egna film:

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta