" /> Anråse å förblir fri | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Mathias Arnham
Anråse å förblir fri

Anråse å förblir fri och den storvuxna anråseåöringen kommer att gäcka oss även i framtiden.

Havsöringen och dess vänner kan pusta ut. I dag kom Miljödomstolens dom – Anråse å ska fortsätta flyta fritt.
Anråse å har blivit en symbol för kampen att bevara våra små vattendrag. Ån är en av Bohusläns viktigaste lekvatten för havsöring, är laxförande och har förklarats som riksintresse för sin unika fisk- och bottenfauna. Trots detta har vissa krafter inom Stenungsunds- och Tjörns kommun sneglat på vattensystemet för att göra en reservvattentäkt, planer som helt kunde ha ödelagt både lekbottnar och andra viktiga miljöer.
Tack vare engagerade sportfiskare och närboende samt olika miljöorganisationer uppmärksammades det tvivelaktiga i att göra denna pärla till en vattentäkt. För tre år sedan klev även Fiskejournalen in i debatten och med hjälp av filmer, artiklar samt namninsamlingar bland våra läsare blev ärendet ännu mer uppmärksammat.
– Det är ett härligt besked att Miljödomstolen sa nej till vattentäkt. Engagemang lönar sig! säger Martin Falklind, chefredaktör på Fiskejournalen.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta