Annons
Anrik fiskecamp i konkurs – pandemin slog hårt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Färre utländska fiskegäster anges ligga bakom konkursen för campingen i Älvkarleby. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Anrik fiskecamp i konkurs – pandemin slog hårt

Intresset för sportfiske har skjutit i höjden denna sommar – men paradoxalt nog så kämpar flera aktörer inom branschen för sin överlevnad. Nu kommer beskedet att anrika Älvkarleby fiskecamping gått i konkurs.

Enligt Gefle Dagblad har ägaren själv begärt bolaget i konkurs, på grund av att man hamnat på obestånd och inte kan betala sina räkningar. De ska bland annat ha skatteskulder på drygt 900 000 kronor.
– Skulderna har inte kommit plötsligt. När vi tog över förra året hade vi ganska mycket personal, det var över 30. När allting var rensat kom coronan. Vi tappade massor av gäster från utlandet. Så säsongen blev ganska kort. Och vi har tappat massor med gäster i restaurangen också, säger ägaren Selma Cömert till Gefle Dagblad.

Det är främst den utländska marknaden som uteblivit, där de fick ta emot många avbokningar från Finland, Italien och Tyskland. Konkursförvaltaren undersöker i detta nu om någon annan kan ta över driften, eller om den kommer att stängas.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta