Annons
Anrik fiskecamp i konkurs – pandemin slog hårt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Färre utländska fiskegäster anges ligga bakom konkursen för campingen i Älvkarleby. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Anrik fiskecamp i konkurs – pandemin slog hårt

Intresset för sportfiske har skjutit i höjden denna sommar – men paradoxalt nog så kämpar flera aktörer inom branschen för sin överlevnad. Nu kommer beskedet att anrika Älvkarleby fiskecamping gått i konkurs.

Enligt Gefle Dagblad har ägaren själv begärt bolaget i konkurs, på grund av att man hamnat på obestånd och inte kan betala sina räkningar. De ska bland annat ha skatteskulder på drygt 900 000 kronor.
– Skulderna har inte kommit plötsligt. När vi tog över förra året hade vi ganska mycket personal, det var över 30. När allting var rensat kom coronan. Vi tappade massor av gäster från utlandet. Så säsongen blev ganska kort. Och vi har tappat massor med gäster i restaurangen också, säger ägaren Selma Cömert till Gefle Dagblad.

Det är främst den utländska marknaden som uteblivit, där de fick ta emot många avbokningar från Finland, Italien och Tyskland. Konkursförvaltaren undersöker i detta nu om någon annan kan ta över driften, eller om den kommer att stängas.

Relaterad nyhet från din region
1 dag sedan Sverige Anders Lundin
Martina Sjöstedt med gädda nummer 201 denna säsong. Foto: Privat
Över 200 gäddor denna säsong – så lyckas Martina

Martina Sjöstedt åker land och rike runt i jakten på favoritfisken – gädda. Nu har vintern kommit till norra Sverige, men i södra landsdelarna pågår säsongen ett tag till – och Martina kan knepen för att lura höstgäddorna.

Hittills har hon landat över 200 gäddor denna säsong, och det kommer garanterat att bli ytterligare några fler innan hon ställer undan spöt för säsongen.
– Det har varit en rolig och lärorik säsong. Många fiskar i båten och flera spännande möten med andra likasinnade personer. Jag har lärt mig mycket och jag har lagt mycket tid på fisket och på att läsa av vatten och leta mig fram på nya ställen, berättar Martina.

Hon tillhör sportfiskarna som är beredd att lägga mycket tid på att maximera sina chanser.
– En del vatten jag fiskat på har inte ens haft en djupkarta, så det har jag fått ritat själv med mitt ekolod. Då är det extra roligt att lyckas när man vet att man gjort jobbet själv!
Hennes största fisk denna säsong lyckades hon kroka i mitten av oktober, på ett spontanpass innan jobbet mitt i blåsvädret.
– Det var min 201:a gädda denna säsong, en fin dam på 105 centimeter och 7,8 kilo. Inget personligt rekord, men en otroligt fin fisk!

Här kommer Martinas tips för ett bra gäddfiske på senhösten:
1)
Leta reda på betesfisken, där maten finns där finns gäddan.
2) Stick ut, välj ett bete som hörs och syns. Skrikiga färger och rassel har fungerat för mig!
3) Fiska långsamt, många och långa vevstopp! Gäddan hugger oftast i vevstoppet. Blya med lätta vikter och låt betet sjunka långsamt.
4) Håll dig varm, du vill inte avbryta ditt fiskepass för att du fryser.
5) Ha roligt! Dela gärna upplevelsen med en fiskekompis. Delad glädje är dubbel glädje!

Du kanske även gillar detta