Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Färre utländska fiskegäster anges ligga bakom konkursen för campingen i Älvkarleby. Foto: Älvkarleby Sportfiske
Anrik fiskecamp i konkurs – pandemin slog hårt

Intresset för sportfiske har skjutit i höjden denna sommar – men paradoxalt nog så kämpar flera aktörer inom branschen för sin överlevnad. Nu kommer beskedet att anrika Älvkarleby fiskecamping gått i konkurs.

Enligt Gefle Dagblad har ägaren själv begärt bolaget i konkurs, på grund av att man hamnat på obestånd och inte kan betala sina räkningar. De ska bland annat ha skatteskulder på drygt 900 000 kronor.
– Skulderna har inte kommit plötsligt. När vi tog över förra året hade vi ganska mycket personal, det var över 30. När allting var rensat kom coronan. Vi tappade massor av gäster från utlandet. Så säsongen blev ganska kort. Och vi har tappat massor med gäster i restaurangen också, säger ägaren Selma Cömert till Gefle Dagblad.

Det är främst den utländska marknaden som uteblivit, där de fick ta emot många avbokningar från Finland, Italien och Tyskland. Konkursförvaltaren undersöker i detta nu om någon annan kan ta över driften, eller om den kommer att stängas.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta