En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.[/caption]I Umeå genomförs nu världens första experiment där abborrar märks med sändare och sätts ut i en fisktom sjö, efter att ha levt i höga koncentrationer av antidepressiva medel. " /> Antidepressiva medel kan påverka fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Antidepressiva medel kan påverka fisk

En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.


En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.

I Umeå genomförs nu världens första experiment där abborrar märks med sändare och sätts ut i en fisktom sjö, efter att ha levt i höga koncentrationer av antidepressiva medel.
Läkemedelsutsläpp kan orsaka komplexa miljöproblem. Forskare vid Umeå Universitet genomför under vintern världens första experiment i sitt slag med syftet att studera hur abborrars beteende påverkas av det antidepressiva läkemedlet Oxazepam.
Studien hoppas kunna besvara frågan på om de beteendeförändringar man ser på fisk i akvarieförsök, även syns i ute i naturen. Även om läkemedelsrester inte är direkt dödligt, kan det förändra organismers beteende och orsaka stora förändringar i näringskedjan.

Följer fiskens rörelser

Försöket genomförs med hjälp av akustisk telemetri, en teknik där man opererar in sändare i abborrarna för att sedan spåra fiskens rörelser med väldigt hög upplösning genom ett rutnät av mottagare i sjön. Detta ger en unik möjlighet att i en naturlig miljö kunna jämföra beteendet hos fiskar påverkade av läkemedel med opåverkade fiskar. Tillsammans med abborrarna sattes även ett antal gäddor ut för att kunna studera abborrarnas beteende i närheten rovfisk.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
24 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta