En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.[/caption]I Umeå genomförs nu världens första experiment där abborrar märks med sändare och sätts ut i en fisktom sjö, efter att ha levt i höga koncentrationer av antidepressiva medel. " /> Antidepressiva medel kan påverka fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Antidepressiva medel kan påverka fisk

En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.


En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.

I Umeå genomförs nu världens första experiment där abborrar märks med sändare och sätts ut i en fisktom sjö, efter att ha levt i höga koncentrationer av antidepressiva medel.
Läkemedelsutsläpp kan orsaka komplexa miljöproblem. Forskare vid Umeå Universitet genomför under vintern världens första experiment i sitt slag med syftet att studera hur abborrars beteende påverkas av det antidepressiva läkemedlet Oxazepam.
Studien hoppas kunna besvara frågan på om de beteendeförändringar man ser på fisk i akvarieförsök, även syns i ute i naturen. Även om läkemedelsrester inte är direkt dödligt, kan det förändra organismers beteende och orsaka stora förändringar i näringskedjan.

Följer fiskens rörelser

Försöket genomförs med hjälp av akustisk telemetri, en teknik där man opererar in sändare i abborrarna för att sedan spåra fiskens rörelser med väldigt hög upplösning genom ett rutnät av mottagare i sjön. Detta ger en unik möjlighet att i en naturlig miljö kunna jämföra beteendet hos fiskar påverkade av läkemedel med opåverkade fiskar. Tillsammans med abborrarna sattes även ett antal gäddor ut för att kunna studera abborrarnas beteende i närheten rovfisk.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta