Antidepressiva medel kan påverka fisk

En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.


En sändare sätts på abborren. Den visar abborrens rörelser genom att sända till ett rutnät i sjön.

I Umeå genomförs nu världens första experiment där abborrar märks med sändare och sätts ut i en fisktom sjö, efter att ha levt i höga koncentrationer av antidepressiva medel.
Läkemedelsutsläpp kan orsaka komplexa miljöproblem. Forskare vid Umeå Universitet genomför under vintern världens första experiment i sitt slag med syftet att studera hur abborrars beteende påverkas av det antidepressiva läkemedlet Oxazepam.
Studien hoppas kunna besvara frågan på om de beteendeförändringar man ser på fisk i akvarieförsök, även syns i ute i naturen. Även om läkemedelsrester inte är direkt dödligt, kan det förändra organismers beteende och orsaka stora förändringar i näringskedjan.

Följer fiskens rörelser
Försöket genomförs med hjälp av akustisk telemetri, en teknik där man opererar in sändare i abborrarna för att sedan spåra fiskens rörelser med väldigt hög upplösning genom ett rutnät av mottagare i sjön. Detta ger en unik möjlighet att i en naturlig miljö kunna jämföra beteendet hos fiskar påverkade av läkemedel med opåverkade fiskar. Tillsammans med abborrarna sattes även ett antal gäddor ut för att kunna studera abborrarnas beteende i närheten rovfisk.

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...