Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Äntligen 100-klubben

Adam Jacobsson från Viskafors visar att det lönar sig att vara envis. Gäddan mätes till 102 centimeter.

Sportfiskare är ju kända för att inte ge upp i första taget. Det gäller även Adam Jacobsson från Viskafors. Efter mycket slit fick han till slut en 100-klubbare.
Adam hade investerat många timmar innan belöningen till slut kom. Under ett fiskepass med flötestrolling i ån Viskan lossnade det. Först högg tre mindre gäddor, sedan slök en fin gädda den metade mörten. Till Adams stora glädje var gäddan 102 centimeter.
– Äntligen fick jag en gädda över 100 centimeter, säger Adam i sin anmälan.
Nyfiken på 100-klubben? Här hittar du all information du behöver.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta